Artykuły

Strona główna » Artykuły » Zioła na trawienie – najlepsze domowe sposoby

Zioła na trawienie – najlepsze domowe sposoby

Pro­ble­my z tra­wie­niem do­ty­czą nie­mal każ­de­go z nas. Nie­któ­rzy bo­ry­ka­ją się z nimi na co dzień, inni od czasu do czasu, np. po ob­fi­tych i cięż­ko­straw­nych świą­tecz­nych po­sił­kach. Zgaga, ból brzu­cha, wzdę­cia, za­par­cia, kolka, od­bi­ja­nie, uczu­cie cięż­ko­ści i peł­no­ści w je­li­tach – te nie­przy­jem­ne ob­ja­wy po­tra­fią na­praw­dę utrud­nić co­dzien­ne funk­cjo­no­wa­nie. Pod­po­wia­da­my, jak sobie z nimi ra­dzić do­mo­wy­mi spo­so­ba­mi. Jakie zioła są dobre na tra­wie­nie?

Tra­wie­nie to skom­pli­ko­wa­ny pro­ces – bie­rze w nim udział nie tylko wiele struk­tur prze­wo­du po­kar­mo­we­go, ale także na­rzą­dy po­ło­żo­ne poza nim, jak: trzust­ka, wą­tro­ba, drogi żół­cio­we z pę­che­rzy­kiem żół­cio­wym. Tra­wie­nie i prze­mia­ny me­ta­bo­licz­ne są do­dat­ko­wo re­gu­lo­wa­ne przez sze­reg hor­mo­nów, en­zy­mów i in­nych sub­stan­cji wspo­ma­ga­ją­cych prze­bieg prze­mia­ny ma­te­rii w ludz­kim or­ga­ni­zmie.

Na pra­wi­dło­we tra­wie­nie wpły­wa wiele czyn­ni­ków, to przede wszyst­kim:

tempo me­ta­bo­li­zmu, czyli szyb­kość prze­mian w or­ga­ni­zmie, za­leż­na w dużej mie­rze od skłon­no­ści dzie­dzicz­nych; dieta, ja­kość żyw­no­ści, skład ja­dło­spi­su, za­war­tość w die­cie pro­duk­tów na­pę­dza­ją­cych me­ta­bo­lizm (np. błon­ni­ka) lub tych utrud­nia­ją­cych tra­wie­nie (m.in. dużo tłusz­czów na­sy­co­nych, wy­so­ko prze­two­rzo­na żyw­ność); płyny, przede wszyst­kim ilość zdro­wych pły­nów (woda, her­ba­ty zio­ło­we, soki owocowo-​warzywne) wy­pi­ja­nych każ­de­go dnia; ak­tyw­ność fi­zycz­na, co­dzien­na dawka ruchu, tryb życia (ak­tyw­ny czy sie­dzą­cy); cho­ro­by to­wa­rzy­szą­ce wpły­wa­ją­ce m.in. na pe­ry­stal­ty­kę je­li­to­wą czy wy­dzie­la­nie żółci i en­zy­mów tra­wien­nych.

Jak po­pra­wić tra­wie­nie? 10 do­mo­wych spo­so­bów na dobry me­ta­bo­lizm!

Spo­ży­waj re­gu­lar­ne po­sił­ki. Spo­ży­waj mniej ob­fi­te po­sił­ki, ale czę­ściej, w re­gu­lar­nych od­stę­pach czasu – opty­mal­nie co 3-4 go­dzi­ny. Or­ga­nizm ła­twiej stra­wi mniej­sze por­cje żyw­no­ści, po­nad­to wy­kształ­ci się w nim tzw. pa­mięć me­ta­bo­licz­na – o okre­ślo­nych go­dzi­nach układ po­kar­mo­wy bę­dzie wy­dzie­lał wię­cej en­zy­mów tra­wien­nych. Jedz nie­wiel­kie por­cje. Częst­sze, a mniej ob­fi­te po­sił­ki to jedno. Jed­nak można jesz­cze w inny spo­sób zmniej­szyć zja­da­ną ilość żyw­no­ści. Nie na­kła­daj na ta­lerz od razu ca­łe­go po­sił­ku (wtedy ra­czej na pewno ją całą zjesz), ale ma­ły­mi por­cja­mi. Skończ po­si­łek, kiedy po­czu­jesz, że głód zo­stał za­spo­ko­jo­ny. Unik­niesz w ten spo­sób prze­je­dze­nia. Gryź i do­kład­nie roz­drab­niaj. Znajdź czas, aby spo­ży­wać po­sił­ki w spo­ko­ju, bez po­śpie­chu. Im le­piej prze­żu­te i roz­drob­nio­ne po­kar­my, tym ła­twiej je potem stra­wić. Zjedz, a potem po­pi­jaj. Spró­buj pić do­pie­ro po skoń­czo­nym po­sił­ku. Jeśli jed­nak mu­sisz pić w trak­cie, pa­mię­taj, aby naj­pierw prze­ły­kać kęsy, a potem do­pie­ro je po­pi­jać. Nigdy nie pij pod­czas prze­żu­wa­nia! Dbaj o dobre na­wod­nie­nie or­ga­ni­zmu. Wy­pi­jaj co­dzien­nie przy­naj­mniej 2 litry zdro­wych pły­nów, w tym: nie­ga­zo­wa­ną wodę, her­ba­ty zio­ło­we, świe­że soki owo­co­we i wa­rzyw­ne, zdro­we zupy, kok­taj­le. Sta­raj się pić ma­ły­mi por­cja­mi, wów­czas płyny zo­sta­ną le­piej wchło­nię­te do or­ga­ni­zmu. Się­gnij po zioła wspo­ma­ga­ją­ce tra­wie­nie. Nie tylko na­wad­nia­ją or­ga­nizm, ale także uspraw­nia­ją pro­ce­sy tra­wien­ne. Jedz pro­duk­ty bo­ga­te w błon­nik. Błon­nik, ina­czej włók­no po­kar­mo­we, pełni bar­dzo ważną rolę w pro­ce­sie prze­su­wa­nia tre­ści po­kar­mo­wej w je­li­tach. Sty­mu­lu­je pe­ry­stal­ty­kę i po­ma­ga usu­wać nie­stra­wio­ne, za­le­ga­ją­ce w je­li­tach reszt­ki. Bo­ga­tym źró­dłem błon­ni­ka są wa­rzy­wa, owoce ze skór­ką, pro­duk­ty z peł­ne­go ziar­na (np. pie­czy­wo ra­zo­we, grube kasze, ra­zo­we ma­ka­ro­ny), musli, płat­ki owsia­ne. Po­kar­my z dużą za­war­to­ścią błon­ni­ka po­ma­ga­ją unik­nąć za­parć i prze­peł­nie­nia prze­wo­du po­kar­mo­we­go. Za­dbaj o pro­bio­ty­ki w co­dzien­nym ja­dło­spi­sie. Pro­bio­ty­ki to pro­duk­ty (np. jo­gurt na­tu­ral­ny, ma­ślan­ka, kefir, ki­szon­ki), które mają ko­rzyst­ny wpływ na florę je­li­to­wą, przez co nie tylko po­pra­wia­ją tra­wie­nie i wchła­nia­nie skład­ni­ków od­żyw­czych, ale też wzmac­nia­ją od­por­ność po­przez ha­mo­wa­nie roz­wo­ju bak­te­rii cho­ro­bo­twór­czych w je­li­tach. Pa­mię­taj: ruch jest dobry na tra­wie­nie. Nie­mal każda ak­tyw­ność fi­zycz­na po­zy­tyw­nie wpły­wa na me­ta­bo­lizm, aby jed­nak bar­dziej „roz­ru­szać” je­li­ta warto po­sta­wić na ćwi­cze­nia roz­cią­ga­ją­ce, jogę, brzusz­ki, skło­ny, przy­sia­dy. Słu­chaj swo­ich jelit. Nie po­wstrzy­muj od­ru­chu wy­próż­nie­nia, po­nie­waż może on za­nik­nąć. Przy twar­dym i bo­lą­cym brzu­chu się­gnij po her­ba­ty prze­czysz­cza­ją­ce, przy wzdę­ciach – pomóż od­pro­wa­dzić gazy z jelit. Pod­czas uczu­cia prze­peł­nie­nia, spró­buj mniej jeść przez kilka dni lub oczy­ścić or­ga­nizm z nad­mia­ru resz­tek po­kar­mo­wych. Tego ro­dza­ju pro­ble­my zda­rza­ją się każ­de­mu, trze­ba jed­nak od­po­wied­nio szyb­ko na nie re­ago­wać, aby nie do­pu­ścić do roz­wo­ju po­waż­niej­szych scho­rzeń.

Jakie zioła na tra­wie­nie?

Her­ba­ty zio­ło­we to na­tu­ral­ny i zdro­wy spo­sób na po­pra­wę tra­wie­nia i pro­ce­sów me­ta­bo­licz­nych w or­ga­ni­zmie. Oto naj­po­pu­lar­niej­sze zioła na tra­wie­nie i dobrą pracę ukła­du po­kar­mo­we­go:

mięta pie­przo­wa – her­ba­ta zio­ło­wa z mięty re­gu­lu­je wy­dzie­la­nie soku żo­łąd­ko­we­go, sty­mu­lu­je pro­duk­cję i wy­dzie­la­nie żółci, po­pra­wia ruchy jelit, ma dzia­ła­nie wia­tro­pęd­ne, me­li­sa – ma dzia­ła­nie re­lak­su­ją­ce i re­gu­lu­ją­ce pracę ukła­du po­kar­mo­we­go, zwięk­sza wy­dzie­la­nie soku żo­łąd­ko­we­go, mni­szek le­kar­ski – wspo­ma­ga pracę wą­tro­by i oczysz­cza or­ga­nizm z tok­syn, koper wło­ski – zmniej­sza uczu­cie peł­no­ści, po­ma­ga za­po­bie­gać wzdę­ciom, dziu­ra­wiec – re­gu­lu­je pracę ukła­du po­kar­mo­we­go, wspo­ma­ga pro­duk­cję i wy­dzie­la­nie żółci, ru­mia­nek – re­gu­lu­je pracę jelit, po­bu­dza wy­dzie­la­nie żółci, ko­rzyst­nie wpły­wa na ape­tyt, za­po­bie­ga nad­mier­nej fer­men­ta­cji w je­li­tach, uczu­ciu peł­no­ści i wzdę­ciom, senes – zioło o dzia­ła­niu prze­czysz­cza­ją­cym, do krót­ko­trwa­łe­go sto­so­wa­nia przy za­par­cia zwią­za­nych z nie­pra­wi­dło­wym od­ży­wia­niem, aloes – ma dzia­ła­nie prze­czysz­cza­ją­ce, sty­mu­lu­je wy­dzie­la­nie żółci, ostro­pest pla­mi­sty – re­ge­ne­ru­je i dzia­ła po­zy­tyw­nie na pracę wą­tro­by, wspie­ra pro­duk­cję żółci i po­pra­wia tra­wie­nie.

Warto sto­so­wać także mie­szan­ki zio­ło­we do za­pa­rza­nia na tra­wie­nie, np. Alax fix z se­ne­sem i ko­prem, które dzia­ła­ją wie­lo­kie­run­ko­wo na pracę ukła­du po­kar­mo­we­go.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ARTYKUŁY

Przeczytaj także

Cholesterol i trawienie

Leki na cholesterol bez recepty

 Ilość cho­le­ste­ro­lu we krwi można ob­ni­żyć far­ma­ko­lo­gicz­nie. Środ­ki na cho­le­ste­rol po­sia­da­ją różne skut­ki ubocz­ne. Warto zatem po­szu­kać al­ter­na­tyw­ne­go roz­wią­za­nia po­przez zmia­nę do­tych­cza­so­we­go trybu

Zaparcia

Alax – naturalny sposób na zaparcia

Za­par­cia to pro­blem, który do­ty­ka coraz szer­szą grupę osób. W kra­jach eu­ro­pej­skich uskar­ża się na niego nie­mal co czwar­ta do­ro­sła osoba. Ba­da­nia po­ka­zu­ją, że z każ­dym ro­kiem

Żylaki

7 faktów o żylakach, które musisz znać

Ży­la­ki koń­czyn dol­nych to nie tylko pro­blem es­te­tycz­ny, to przede wszyst­kim za­gro­że­nie dla zdro­wia. Mając skłon­no­ści ge­ne­tycz­ne do roz­wo­ju ży­la­ków, warto roz­po­cząć pro­fi­lak­ty­kę jesz­cze zanim

POZNAJ

Nasze marki