Artykuły

Strona główna » Artykuły » Tabletki na niestrawność. Przyczyny i zapobieganie niestrawności

Tabletki na niestrawność. Przyczyny i zapobieganie niestrawności

Prze­cięt­nie każ­de­go dnia na spo­ży­wa­nie po­sił­ków, za­rów­no tych du­żych, jak i tych drob­nych po­świę­ca­my około 2,5 go­dzi­ny. Po­żyw­ne i zbi­lan­so­wa­ne po­ży­wie­nie do­star­cza or­ga­ni­zmo­wi ener­gii do dzia­ła­nia. Smacz­ny i es­te­tycz­nie po­da­ny po­si­łek może oprócz tego wpra­wiać je­dzą­ce­go w dobry na­strój. Cza­sa­mi jed­nak spo­ży­te po­tra­wy nie dają o sobie za­po­mnieć jesz­cze przez kilka go­dzin, po­nie­waż męczy nas po nich nie­straw­ność.

Ter­mi­nem nie­straw­ność (dys­pep­sja) okre­śla się ze­spół nie­przy­jem­nych do­le­gli­wo­ści ze stro­ny prze­wo­du po­kar­mo­we­go. Za­li­cza się do nich m.in. ból lub uczu­cie dys­kom­for­tu w nad­brzu­szu, uczu­cie peł­no­ści, wcze­sne wra­że­nie sy­to­ści, wzdę­cie, nud­no­ści, zgagę i utra­tę ape­ty­tu. Czę­sto wszyst­kie ob­ja­wy nie­straw­no­ści wy­stę­pu­ją razem, cho­ciaż nie musi to być re­gu­łą. Może się zda­rzyć, że bę­dzie­my od­czu­wać nie­któ­re, a cza­sem tylko jeden z wy­mie­nio­nych po­wy­żej.

U ludzi do­ro­słych skłon­ność do nie­straw­no­ści może być mniej­sza lub więk­sza. Za­le­ży to od in­dy­wi­du­al­nych róż­nic w pracy prze­wo­du po­kar­mo­we­go oraz od ogól­ne­go stanu zdro­wia. W ok. 40% przy­pad­ków nie­straw­ność może być kon­se­kwen­cją cho­rób prze­wo­du po­kar­mo­we­go (np. re­fluks żołądkowo-​przełykowy, ze­spół je­li­ta draż­li­we­go, kolka żół­cio­wa), w po­zo­sta­łych 60% nie da się wska­zać jed­nej, kon­kret­nej przy­czy­ny. We­dług obie­go­wej opi­nii nie­straw­ność wiąże się ze zbyt tłu­stą dietą. Zda­nie to jest tylko czę­ścio­wo praw­dzi­we, po­nie­waż inne po­kar­my i na­po­je także mogą wy­wo­ły­wać ob­ja­wy dys­pep­tycz­ne.

Do naj­bar­dziej ry­zy­kow­nych za­li­cza się przede wszyst­kim:

  • po­tra­wy pi­kant­ne (m.in. z dużą ilo­ścią chili, pie­przu, ce­bu­li i in­nych ostrych przy­praw),
  • po­tra­wy kwa­śne (ma­ry­na­ty, ale też po­ma­rań­cze lub po­mi­do­ry),
  • po­tra­wy pie­czo­ne i z ro­ślin strącz­ko­wych,
  • pro­duk­ty mlecz­ne (u osób, które nie to­le­ru­ją lak­to­zy, czyli cukru mle­ko­we­go spo­ży­cie prze­two­rów mlecz­nych może wy­wo­łać ból żo­łąd­ka i wzdę­cie),
  • używ­ki (zwłasz­cza ko­fe­ina, za­war­ta w her­ba­cie i kawie) i na­po­je al­ko­ho­lo­we,
  • na­po­je ga­zo­wa­ne (dwu­tle­nek węgla, któ­rym są na­sy­co­ne może po­wo­do­wać od­bi­ja­nie i wzdę­cia).

Ob­ja­wy nie­straw­no­ści mogą być spo­wo­do­wa­ne lub po­głę­bio­ne przez pa­le­nie ty­to­niu. Także skłon­ność do ner­wo­wo­ści lub de­pre­sja nie służą wła­ści­wej pracy prze­wo­du po­kar­mo­we­go. Pod wpły­wem stre­su może dojść do skur­czo­we­go bólu żo­łąd­ka, który utrud­nia tra­wie­nie. Nie­straw­ność może też być jed­nym z dzia­łań nie­po­żą­da­nych za­ży­wa­nia pew­nych leków, np. aspi­ry­ny lub in­nych nie­ste­ro­ido­wych leków prze­ciw­za­pal­nych, an­ty­bio­ty­ków, leków ste­ry­do­wych, di­gok­sy­ny i teo­fi­li­ny.

Na­le­ży w końcu pa­mię­tać, że przy­czy­ną nie­straw­no­ści może być też prze­je­dze­nie. Nad­miar po­kar­mu spra­wia, że układ tra­wien­ny jest nad­mier­nie ob­cią­żo­ny, a jego praca staje się przez to wol­niej­sza. Także je­dze­nie w po­śpie­chu, du­ży­mi kę­sa­mi i bez do­kład­ne­go prze­żu­cia po­wo­du­je, że do żo­łąd­ka do­sta­je się po­wie­trze, które wy­wo­łu­je wzdę­cia i od­bi­ja­nie.

Sy­li­ma­rol 150 Vita – ta­blet­ki na nie­straw­ność i re­ge­ne­ra­cja wą­tro­by

Leki na nie­straw­ność, które za­wie­ra­ją w skła­dzie wy­ciąg z ostro­pe­stu pla­mi­ste­go są po­pu­lar­ne wśród osób, uskar­ża­ją­cych się na cho­ro­by wą­tro­by. Dzię­ki ich re­gu­lar­ne­mu sto­so­wa­niu ob­ja­wy cho­ro­bo­we stają się mniej uciąż­li­we, a stan wą­tro­by zna­czą­co się po­pra­wia. Za­war­ta w nich sub­stan­cja czyn­na – sy­li­ma­ry­na – chro­ni ko­mór­ki wą­tro­by przed czyn­ni­ka­mi szko­dli­wy­mi oraz na­pra­wia uszko­dze­nia przez nie spo­wo­do­wa­ne. Wska­za­nia­mi do sto­so­wa­nia tych pre­pa­ra­tów są m.in. stany po uszko­dze­niach wą­tro­by, wy­wo­ła­nych przez al­ko­hol i środ­ki ochro­ny ro­ślin oraz re­kon­wa­le­scen­cja po in­nych cho­ro­bach wą­tro­by.

Do wy­mie­nio­nej po­wy­żej grupy leków na wą­tro­bę za­li­cza się: Sy­li­ma­rol 35, Sy­li­ma­rol 70, Sy­li­flex, Sy­li­vit 80, Sy­li­cy­nar i Sy­li­ma­rol Vita 150. Leki te spraw­dza­ją się także w le­cze­niu nie­straw­no­ści, zwłasz­cza po spo­ży­ciu cięż­ko­straw­nych po­sił­ków oraz w sy­tu­acjach, kiedy po­tra­wom to­wa­rzy­szy­ły na­po­je al­ko­ho­lo­we.

Pre­pa­rat Sy­li­ma­rol Vita 150 za­wie­ra naj­więk­szą dawkę sy­li­ma­ry­ny, dla­te­go wy­star­czy daw­ko­wa­nie 2 razy dzien­nie po jed­nej kap­suł­ce, po je­dze­niu. Leków, które za­wie­ra­ją mniej­szą dawkę wy­cią­gu z ostro­pe­stu na­le­ży po­da­wać od­po­wied­nio wię­cej. Po­nad­to Sy­li­ma­rol Vita 150 za­wie­ra kom­pleks wi­ta­min z grupy B, które po­ma­ga­ją w re­ge­ne­ra­cji wą­tro­by.

Pre­pa­rat Sy­li­cy­nar oprócz sy­li­ma­ry­ny za­wie­ra także wy­ciąg z kar­czo­cha zwy­czaj­ne­go, który dzia­ła żół­cio­twór­czo. Żółć, pro­du­ko­wa­na przez wą­tro­bę i ma­ga­zy­no­wa­na w wo­recz­ku żół­cio­wym, jest nie­zbęd­na w tra­wie­niu tłu­stych po­traw. Dzię­ki niej duże, nie­roz­pusz­czal­ne cząst­ki tłusz­czu mogą być roz­bi­te na dużo drob­niej­sze „ku­lecz­ki”, które są bar­dziej po­dat­ne na dzia­ła­nie en­zy­mów tra­wien­nych. Za­le­ca­ne daw­ko­wa­nie Sy­li­cy­na­ru to 3 razy dzien­nie po dwie ta­blet­ki, po je­dze­niu. Oprócz dzia­ła­nia wspie­ra­ją­ce­go wą­tro­bę i tra­wie­nie tłusz­czu Sy­li­cy­nar ma też wpływ na ob­ni­że­nie po­zio­mu cho­le­ste­ro­lu.

Pro­ste spo­so­by na unik­nię­cie nie­straw­no­ści

Naj­prost­szym, a jed­no­cze­śnie naj­sku­tecz­niej­szym spo­so­bem na unik­nię­cie do­le­gli­wo­ści dys­pep­tycz­nych jest uni­ka­nie po­traw, które mogą je wy­wo­ły­wać. Osoby ze skłon­no­ścią do nie­straw­no­ści z re­gu­ły wie­dzą, co mogą jeść bez­piecz­nie, a co mo­gło­by im za­szko­dzić. Na­le­ży też spró­bo­wać zmie­nić styl życia w taki spo­sób, aby nie­straw­ność po­ja­wia­ła się jak naj­rza­dziej. W tym celu można:

  • zre­zy­gno­wać z 2-3 du­żych po­sił­ków dzien­nie, a w ich miej­sce wpro­wa­dzić 5-6 mniej ob­fi­tych, za to spo­ży­wa­nych czę­ściej. Przy mniej­szych por­cjach układ tra­wien­ny bę­dzie pra­co­wać szyb­ciej i wy­daj­niej,
  • zja­dać ostat­ni po­si­łek na około 2-3 go­dzi­ny przed pój­ściem spać. Uda­nie się na spo­czy­nek z peł­nym żo­łąd­kiem jest jedną z przy­czyn nie­straw­no­ści, a przez to także pro­ble­mów z za­sy­pia­niem,
  • wy­ro­bić w sobie nawyk je­dze­nia po­wo­li, ma­ły­mi kę­sa­mi, z do­kład­nym prze­żu­ciem po­kar­mu. Dzię­ki temu można unik­nąć uciąż­li­we­go po­ły­ka­nia po­wie­trza,
  • uda­wać się na krót­ki spa­cer po każ­dym dużym po­sił­ku. Nawet taka forma ak­tyw­no­ści fi­zycz­nej jest w sta­nie po­bu­dzić pracę prze­wo­du po­kar­mo­we­go, dzię­ki czemu tra­wie­nie bę­dzie in­ten­syw­niej­sze i szyb­sze. Nie bez zna­cze­nia bę­dzie też miła at­mos­fe­ra w trak­cie po­sił­ku i po jego za­koń­cze­niu,
  • spać z unie­sio­ną wy­so­ko górną czę­ścią ciała. W tym celu naj­le­piej jest unieść ramę łóżka o 15-20 cm do góry, a jeśli to nie­moż­li­we – za­sto­so­wać spe­cjal­ną wkład­kę pod po­dusz­kę. Uło­że­nie po­du­szek jedna na dru­giej w tym wy­pad­ku nie bę­dzie sku­tecz­ne,
  • uni­kać no­sze­nia cia­snych ubrań, zwłasz­cza w oko­li­cy nad­brzu­sza. Ze­wnętrz­ny ucisk na brzuch może po­głę­biać ob­ja­wy nie­straw­no­ści,
  • rzu­cić pa­le­nie i ogra­ni­czyć spo­ży­wa­nie uży­wek. Ni­ko­ty­na, ko­fe­ina i al­ko­hol po­draż­nia­ją żo­łą­dek, sta­jąc się przy­czy­ną nad­kwa­śno­ści i zgagi,
  • zre­du­ko­wać wagę. Nawet jeden nad­mia­ro­wy ki­lo­gram mniej jest w sta­nie przy­nieść wy­raź­ną ulgę i zmniej­szyć czę­stość po­ja­wia­nia się dys­pep­sji.

Je­że­li za­sto­so­wa­nie się do po­wyż­szych rad nie przy­nie­sie ulgi lub jeśli ob­ja­wy staną się bar­dziej do­kucz­li­we, ko­niecz­na bę­dzie kon­sul­ta­cja z le­ka­rzem, który zleci wła­ści­we ba­da­nia i na pod­sta­wie ich wy­ni­ku zdia­gno­zu­je rze­czy­wi­stą przy­czy­nę nie­straw­no­ści. Do­pie­ro wtedy bę­dzie można wdro­żyć od­po­wied­nie le­cze­nie lub spe­cjal­ną dietę, która przy­wró­ci rów­no­wa­gę w ukła­dzie po­kar­mo­wym.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ARTYKUŁY

Przeczytaj także

odporność i przeziębienie

Jak dbać o uszy u dzieci i dorosłych?

Ani świecowanie uszu, ani oczyszczanie ich patyczkiem higienicznym nie jest zalecaną metodą usuwania  nadmiaru woskowiny. Jak w takim razie prawidłowo

Grypa i przeziębienie

Naturalne sposoby na przeziębienie

W se­zo­nie jesienno-​zimowym trud­no ustrzec się przed prze­zię­bie­niem. Jed­nak zanim się­gnie­my po leki, warto za­sto­so­wać na­tu­ral­ne, do­mo­we me­to­dy na prze­zię­bie­nie.

Poznaj

Nasze marki