Jakie zioła na odchudzanie? To pytanie często zadają sobie osoby, które szukają skutecznego sposobu na zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Pamiętajmy, że same zioła nie wystarczą, a jedynie pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej. Zioła mogą przyspieszać odchudzanie, szczególnie w połączeniu z dietą niskokaloryczną i regularną aktywnością fizyczną. W jaki sposób i jakie zioła pomagają schudnąć?
Stosowanie ziół podczas odchudzania pozwoli w naturalny sposób zrzucić dodatkowe kilogramy. Od wieków podawane leczniczo w formie naparów miały napędzać metabolizm i „oczyszczać krew”. Wiele osób stosuje niektóre przyprawy, nawet nie zdając sobie sprawy z ich zdolności do spalania tkanki tłuszczowej lub do regulacji procesów trawiennych. Coraz częściej sięgamy na co dzień także po herbaty ziołowe o właściwościach prozdrowotnych.
Zioła są bogatym źródłem witamin, soli mineralnych i substancji o właściwościach przeciwutleniających. Znajdują szerokie zastosowanie jako składniki preparatów (np. suplementów) na odchudzanie. Rośliny mają działanie wielokierunkowe, zioła na odchudzanie mają różne właściwości:
- zioła wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej,
- zioła oczyszczające organizm z toksyn,
- zioła moczopędne, które pomagają pozbyć się nadmiaru wody w organizmie,
- rośliny regulujące proces trawienia,
- preparaty ziołowe zmniejszające apetyt.
Jak wybrać zioła na odchudzanie?
To zależy, jaki efekt chcemy osiągnąć. Warto sięgać po mieszanki ziołowe, które są zestawem ziół o różnych właściwościach, co w efekcie pozwala wielokierunkowo i w naturalny sposób redukować masę ciała. Mieszanki ziołowe na odchudzanie pobudzają metabolizm, hamują apetyt, redukują chęć podjadania, regulują procesy trawienne i stymulują spalanie tkanki tłuszczowej. Zioła na odchudzanie najczęściej przyjmuje się w postaci herbat ziołowych, proszku stosowanego jako dodatek do posiłków lub napojów oraz w formie suplementów diety (kapsułki, tabletki).
Jakie zioła na odchudzanie?
Zioła najłatwiej wprowadzić do diety w postaci przypraw, takich jak: chili, imbir, kurkuma, pierz czarny, pieprz cayenne, kmin rzymski, kolendra, oregano, estragon, bazylia. Ich główne działanie polega na stymulacji procesów trawiennych – pobudzają wydzielanie soków trawiennych i żółci, przyspieszają perystaltykę jelitową, usprawniają pracę żołądka i pomagają spalać tkankę tłuszczową.
Zioła pomocne w odchudzaniu:
Lubczyk – świeże lub wysuszone listki stosowane są jako przyprawa do potraw lub jako surowiec do zaparzania. Lubczyk ma działanie moczopędne, stymuluje układ trawienny do pracy oraz redukuje nadmierną fermentację jelitową. Polecany na wzdęcia, niestrawność i bóle brzucha.
Fiołek trójbarwny – oczyszcza organizm z toksyn, działa odtruwająco i lekko moczopędnie, stymuluje metabolizm.
Mięta pieprzowa – wzmaga produkcję soku żołądkowego, reguluje trawienie i wzdęcia – ogólnie poprawia przemianę materii. Najlepiej stosować w postaci miętowej herbaty ziołowej (np. Mięta FIX – zioła do zaparzania).
Krwawnik pospolity – stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, poprawia trawienie i przyswajanie wielu cennych składników odżywczych. Należy go jednak stosować z umiarem, ponieważ nadmiar może powodować wysypkę, ból głowy i oszołomienie.
Mniszek pospolity – pobudza czynność wątroby, zwiększa produkcję żółci i soku żołądkowego, wspomaga trawienie.
Karczoch zwyczajny – wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i pracę wątroby, stymuluje wytwarzanie soków trawiennych i żółci, ponadto wpływa pozytywnie na utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi i prawidłowej masy ciała. Dostępny w postaci sproszkowanej lub w formie kapsułek (np. Karczoch zwyczajny Tylko Natura ).
Kruszyna pospolita – właściwości odchudzające ma zarówno sproszkowana kora kruszyny, jak i jej owoce; napary z kruszyny pobudzają funkcjonowanie jelita grubego, mają działanie przeczyszczające, zwiększają produkcję żółci.
Pokrzywa – napar z liści pokrzywy pity regularnie działa moczopędnie, oczyszcza organizm i przyspiesza proces usuwania toksyn (np. Pokrzywa FIX – zioła do zaparzania).
Babka płesznik, podbiał, siemię lniane, kwiat akacji – zawierają śluzy które pęczniejąc w żołądku zwiększają uczucie sytości, a w konsekwencji hamują apetyt. Warto je pić regularnie, aby zmniejszyć uczucie łaknienia.
Warto sięgnąć także po stymulujące spalanie tkanki tłuszczowej, odchudzające napary i herbaty ziołowe:
Yerba Mate – napar z wysuszonych i zmielonych liści ostrokrzewu paragwajskiego (dzięki obecności mateiny) ma silne działanie lipolityczne, daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii.
Zielona herbata – dzięki zawartości teiny przyspiesza przemianę materii, pomaga w usunięciu nadmiaru wody i toksyn z organizmu.
Guarana – to roślina o najwyższej zawartości kofeiny (nazywanej tu guaraniną) wśród surowców zielarskich. Guaranina stymuluje odchudzanie poprzez hamowanie odkładania się tkanki tłuszczowej i pomaga w jej spalaniu.