Artykuły

Strona główna » Artykuły » Wyciąg z karczocha: naturalny środek na obniżenie poziomu cholesterolu

Wyciąg z karczocha: naturalny środek na obniżenie poziomu cholesterolu

Cho­le­ste­rol jest związ­kiem, który jest nie­zbęd­ny do pra­wi­dło­we­go dzia­ła­nia or­ga­ni­zmu. Szko­dli­we kon­se­kwen­cje dla zdro­wia są po­wo­do­wa­ne nie przez samą jego obec­ność, tylko przez jego nad­miar. Wła­ści­wy po­ziom cho­le­ste­ro­lu razem z pra­wi­dło­wym ci­śnie­niem krwi znacz­nie od­da­la ry­zy­ko wy­stą­pie­nia do­le­gli­wo­ści sercowo-​naczyniowych i po­zwa­la ko­rzy­stać z do­bre­go zdro­wia przez dłu­gie lata.

Wy­so­ki cho­le­ste­rol – jego wpływ na zdro­wie

Cho­le­ste­rol wy­stę­pu­je przede wszyst­kim w tłusz­czach po­cho­dze­nia zwie­rzę­ce­go. Jego pod­sta­wo­we źró­dła to: sery, żółt­ko jaj, wo­ło­wi­na, wie­przo­wi­na, drób, ryby oraz kre­wet­ki. Ludz­ki or­ga­nizm zu­ży­wa go m.in. do pro­duk­cji hor­mo­nów ste­ro­ido­wych (kor­ty­zol, al­do­ste­ron, hor­mo­ny płcio­we mę­skie i żeń­skie) i wi­ta­mi­ny D oraz do bu­do­wy błon ko­mór­ko­wych. Jego obec­ność w bło­nach ko­mó­rek ukła­du ner­wo­we­go jest ko­niecz­na do wła­ści­we­go prze­wo­dze­nia im­pul­sów ner­wo­wych. Je­że­li zwy­kła dieta nie do­star­cza jego od­po­wied­niej ilo­ści, or­ga­nizm jest w sta­nie wy­pro­du­ko­wać go sam.

Cho­le­ste­rol nie roz­pusz­cza się w krwi ani w wo­dzie, dla­te­go wiąże się z biał­ka­mi, two­rząc cząst­ki, zwane li­po­pro­te­ina­mi. Krążą one w ukła­dzie krwio­no­śnym, trans­por­tu­jąc cho­le­ste­rol do miejsc, w któ­rych bę­dzie on zu­ży­wa­ny. Kiedy mówi się po­tocz­nie o wy­so­kim lub ni­skim cho­le­ste­ro­lu, w rze­czy­wi­sto­ści cho­dzi o po­ziom li­po­pro­te­in we krwi. Można je po­dzie­lić na kilka frak­cji, z któ­rych naj­bar­dziej istot­ne są li­po­pro­te­iny o małej gę­sto­ści (LDL, „zły cho­le­ste­rol”) i o dużej gę­sto­ści (HDL, „dobry cho­le­ste­rol”). Pierw­szy z nich jest od­po­wie­dzial­ny za po­wsta­wa­nie zwę­żeń w na­czy­niach krwio­no­śnych, pro­wa­dzą­cych do miaż­dży­cy i cho­rób serca. Dla­te­go wy­so­ki po­ziom cho­le­ste­ro­lu LDL jest nie­bez­piecz­ny dla zdro­wia. Cho­le­ste­rol HDL po­ma­ga ob­ni­żać po­ziom „złego cho­le­ste­ro­lu”, dla­te­go jego wy­so­ki po­ziom ozna­cza mniej­sze ry­zy­ko cho­rób serca i na­czyń. Ist­nie­je także frak­cja li­po­pro­te­in o bar­dzo małej gę­sto­ści (VLDL), która nie wpły­wa zna­czą­co na zdro­wie. Wy­stą­pie­nie cho­ro­by może rów­nież za­le­żeć od wy­so­kie­go po­zio­mu frak­cji wol­nych tri­gli­ce­ry­dów we krwi.

W dro­dze badań usta­lo­no na­stę­pu­ją­ce bez­piecz­ne normy cho­le­ste­ro­lu:

  • cho­le­ste­rol cał­ko­wi­ty we krwi- po­ni­żej 200 mg/dl,
  • cho­le­ste­rol HDL- po­wy­żej 55 mg/dl,
  • cho­le­ste­rol LDL- po­ni­żej 160 mg/dl,
  • triglicerydy-​ po­ni­żej 160 mg/dl.

Prze­kro­cze­nie tych war­to­ści zwięk­sza praw­do­po­do­bień­stwo za­cho­ro­wa­nia. Rze­czy­wi­sty po­ziom ry­zy­ka po­wi­nien zo­stać osza­co­wa­ny przez le­ka­rza, który w tym celu bie­rze pod uwagę także wy­ni­ki in­nych badań oraz do­tych­czas pro­wa­dzo­ny styl życia.

Jak ob­ni­żyć cho­le­ste­rol

Wy­so­ki cho­le­ste­rol może do­ty­czyć przede wszyst­kim osób, które do swo­je­go co­dzien­ne­go ja­dło­spi­su włą­cza­ją dużą ilość tłusz­czów zwie­rzę­cych. Zna­cze­nie może też mieć nad­wa­ga, brak ak­tyw­no­ści fi­zycz­nej, płeć męska oraz wy­stę­po­wa­nie skłon­no­ści do pro­ble­mów z cho­le­ste­ro­lem w ro­dzi­nie.

Dzia­ła­nia pro­fi­lak­tycz­ne, po­ma­ga­ją­ce ob­ni­żyć cho­le­ste­rol można pod­jąć za­wcza­su, sto­su­jąc od­po­wied­nie leki bez re­cep­ty. Do­brym wy­bo­rem jest pre­pa­rat Sy­li­cy­nar, za­wie­ra­ją­cy w skła­dzie wy­ciąg z kar­czo­cha zwy­czaj­ne­go i ostro­pe­stu pla­mi­ste­go.

Kar­czoch zwyczajny-​ dzia­ła­nie i za­sto­so­wa­nie

Kar­czoch zwy­czaj­ny to ro­śli­na po­cho­dzą­ca z ob­sza­ru ba­se­nu Morza Śród­ziem­ne­go. Już w sta­ro­żyt­no­ści do­ce­nio­no jej wa­lo­ry ku­li­nar­ne. Licz­ne ba­da­nia wy­ka­za­ły, że wy­ciąg z kar­czo­cha dzia­ła żół­cio­twór­czo i żół­cio­pęd­nie, dzię­ki czemu uła­twia tra­wie­nie tłu­stych po­kar­mów. Wy­ka­zu­je także dzia­ła­nie ochron­ne na ko­mór­ki wą­tro­by. Za­war­ty w nim zwią­zek che­micz­ny – cy­na­ry­na wspo­ma­ga pracę wą­tro­by i wo­recz­ka żół­cio­we­go. Inną zna­czą­cą cechą wy­cią­gu z kar­czo­cha jest dzia­ła­nie ob­ni­ża­ją­ce cho­le­ste­rol cał­ko­wi­ty (frak­cji LDL i HDL łącz­nie) oraz trój­gli­ce­ry­dy w su­ro­wi­cy krwi. Dzię­ki temu ta­blet­ki z kar­czo­cha mogą być sto­so­wa­ne za­po­bie­gaw­czo przez osoby, u któ­rych wy­stę­pu­je ry­zy­ko pod­wyż­szo­ne­go po­zio­mu cho­le­ste­ro­lu oraz osoby, u któ­rych już go stwier­dzo­no, jako uzu­peł­nie­nie te­ra­pii zle­co­nej przez le­ka­rza. Dzię­ki za­war­to­ści inu­li­ny, wy­ciąg z kar­czo­cha może wpły­wać re­gu­lu­ją­co na po­ziom cukru we krwi. Kar­czoch ma rów­nież dzia­ła­nie mo­czo­pęd­ne i od­tru­wa­ją­ce, dzię­ki czemu wspo­ma­ga oczysz­cza­nie or­ga­ni­zmu ze szko­dli­wych pro­duk­tów prze­mia­ny ma­te­rii.

Za­sto­so­wa­nie ostro­pe­stu pla­mi­ste­go

Wy­ciąg z ostro­pe­stu pla­mi­ste­go, czyli drugi skład­nik leku Sy­li­cy­nar, dzia­ła ochron­nie na wą­tro­bę. Od­po­wia­da za to sy­li­ma­ry­na, która jest kom­plek­sem kilku związ­ków che­micz­nych. Re­gu­lar­ne za­ży­wa­nie wy­cią­gu z ostro­pe­stu pla­mi­ste­go re­ge­ne­ru­je ko­mór­ki wą­tro­by i chro­ni je przed szko­dli­wym wpły­wem al­ko­ho­lu, nie­pra­wi­dło­wej diety, tok­syn oraz leków. Po­bu­dza rów­nież wą­tro­bę do pracy. Sy­li­ma­ry­na znaj­du­je za­sto­so­wa­nie za­rów­no w za­po­bie­ga­niu, jak i w le­cze­niu cho­rób wą­tro­by.

Po­łą­cze­nie opi­sa­nych po­wy­żej dwóch skład­ni­ków w pre­pa­ra­cie Sy­li­cy­nar spra­wia, że może on być kom­plek­so­wym roz­wią­za­niem na pro­ble­my z wą­tro­bą i pod­wyż­szo­nym po­zio­mem cho­le­ste­ro­lu. Sy­li­cy­nar jest prze­zna­czo­ny dla osób do­ro­słych oraz dla dzie­ci po­wy­żej 12 roku życia. Za­le­ca­ne daw­ko­wa­nie to 3 razy dzien­nie po 2 ta­blet­ki, naj­le­piej po je­dze­niu. Efek­ty po­ja­wia­ją się po 2-4 ty­go­dniach re­gu­lar­ne­go sto­so­wa­nia. Za zgodą le­ka­rza można prze­dłu­żyć ku­ra­cję do 6 mie­się­cy. Zmia­na diety na ni­sko­tłusz­czo­wą po­zwo­li osią­gnąć lep­sze wy­ni­ki le­cze­nia.

Od­po­wied­nia dieta po­mo­że ob­ni­żyć cho­le­ste­rol

Źró­dłem nad­mia­ro­we­go cho­le­ste­ro­lu jest żyw­ność, więc zmia­na na­wy­ków ży­wie­nio­wych z pew­no­ścią po­zwo­li na ob­ni­że­nie jego po­zio­mu. W tym celu warto do co­dzien­nej diety wpro­wa­dzić kilka no­wych pro­duk­tów. Po­win­ny się tam zna­leźć przede wszyst­kim:

  • Duża ilość błon­ni­ka roz­pusz­czal­ne­go. Pro­duk­ty, które go za­wie­ra­ją to np. płat­ki owsia­ne, otrę­by, chleb peł­no­ziar­ni­sty, brą­zo­wy ryż oraz wa­rzy­wa i owoce, je­dzo­ne ze skór­ką. 5-10 gra­mów błon­ni­ka roz­pusz­czal­ne­go dzien­nie ogra­ni­cza wchła­nia­nie cho­le­ste­ro­lu do krwi. Taką ilość za­wie­ra np. pół fi­li­żan­ki płat­ków owsia­nych
  • Ryby, któ­rych tłuszcz jest bo­ga­ty w kwasy omega-​3. Na­da­ją się m.in. ma­kre­la, sar­dyn­ki, tuń­czyk, łosoś lub ha­li­but. Nie po­win­ny być sma­żo­ne, aby w ten spo­sób unik­nąć do­da­wa­nia nie­po­trzeb­ne­go tłusz­czu do po­tra­wy. Naj­zdrow­szym spo­so­bem przy­rzą­dze­nia jest go­to­wa­nie, pie­cze­nie lub gril­lo­wa­nie.
  • Wszyst­kie ga­tun­ki orze­chów oraz mig­da­ły. Mogą one z po­wo­dze­niem za­stą­pić inne prze­ką­ski, po­nie­waż za­wie­ra­ją kwasy tłusz­czo­we o dzia­ła­niu proz­dro­wot­nym. Naj­lep­sze są orze­chy bez do­dat­ku cukru lub soli.
  • Oliwa z oli­wek, która ob­ni­ża po­ziom złego cho­le­ste­ro­lu, ale nie ma wpły­wu na dobry cho­le­ste­rol. Można ją do­da­wać do sa­ła­tek lub sosów. Można też sma­ro­wać nią pie­czy­wo. W ten spo­sób eli­mi­nu­je się z ja­dło­spi­su bo­ga­te w cho­le­ste­rol masło. Naj­le­piej spraw­dzi się oliwa extra ver­gi­ne, która jest nie­prze­two­rzo­na i za­wie­ra wię­cej an­ty­ok­sy­dan­tów.

Na­le­ży pa­mię­tać także o ogra­ni­cze­niu wszyst­kich pro­duk­tów, które mo­gły­by pod­wyż­szać po­ziom cho­le­ste­ro­lu. Tłu­ste mięso (wie­przo­we, wo­ło­we) można za­stą­pić chu­dym (kur­czak bez skóry). Za­miast sera żół­te­go lep­szy bę­dzie chudy twa­róg. Zdro­wym wy­bo­rem jest uni­ka­nie żyw­no­ści wy­so­ko­prze­two­rzo­nej, po­nie­waż z re­gu­ły jest ona bo­ga­ta w tłusz­cze zwie­rzę­ce.

Za­sto­so­wa­nie tych rad, w po­łą­cze­niu ze sku­tecz­nym le­kiem na cho­le­ste­rol, po­zwo­li na zna­czą­ce ob­ni­że­nie ry­zy­ka po­ja­wie­nia się cho­rób serca i ukła­du krą­że­nia.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ARTYKUŁY

Przeczytaj także

Cholesterol i trawienie

Podwyższony cholesterol – sygnał ostrzegawczy dla organizmu

Wła­ści­wy po­ziom cho­le­ste­ro­lu we krwi jest jed­nym ze wskaź­ni­ków do­bre­go stanu zdro­wia. Wszyst­kie osoby do­ro­słe po­win­ny re­gu­lar­nie badać stę­że­nie trój­gli­ce­ry­dów oraz po­szcze­gól­nych frak­cji

POZNAJ

Nasze marki