Jeszcze do niedawna witamina D kojarzona była wyłącznie z jej kluczowym znaczeniem dla zdrowego wzrostu kości i zębów u najmłodszych. Obecnie wiemy już znacznie więcej o jej szerokim dobroczynnym wpływie na zdrowie osób w każdym wieku. Dlaczego przez cały rok należy szczególnie zadbać o odpowiednią suplementację witaminy D? Wyjaśniamy.
Witamina D określana jest także jako „witamina słońca”, ponieważ część zapotrzebowania na tę substancję jest pokrywana z syntezy skórnej, która odbywa się właśnie pod wpływem działania promieni słonecznych. To właśnie synteza skórna powinna dostarczać najwięcej witaminy D, jednak w naszej szerokości geograficznej jest to trudne do realizacji. Jedynie w okresie od kwietnia do września jest możliwe dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy D dzięki syntezie skórnej, ale jedynie pod warunkiem ekspozycji około 15-20% powierzchni ciała przez około 20 minut przynajmniej kilka razy w tygodniu.
Karnacja skóry, poziom nasłonecznienia, ilość tkanki tłuszczowej oraz stosowanie filtrów przeciwsłonecznych to dodatkowe czynniki wpływające na zapotrzebowanie organizmu na witaminę D oraz poziom jej syntezy skórnej. Większość czasu, szczególnie podczas chłodniejszych miesięcy, spędzamy wewnątrz budynków. Niestety, jak szacują specjaliści, bardzo trudno jest dostarczyć odpowiednią ilość tej dobroczynnej substancji wyłącznie na podstawie syntezy skórnej.
Funkcje witaminy D w organizmie
Choć długo witamina D była kojarzona wyłącznie z profilaktyką krzywicy u dzieci i jej istotną rolą w rozwoju zdrowych kości i zębów, to obecnie wiemy zdecydowanie więcej na temat jej korzystnego wpływu na zdrowie. Dostarczenie odpowiedniej ilości tej substancji jest ważne dla utrzymania zdrowia fizycznego i psychicznego.
Witamina D pełni wiele istotnych funkcji w organizmie każdego człowieka, w tym m.in.:
- wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów
- pomaga w prawidłowym wykorzystaniu wapnia i fosforu oraz w utrzymaniu odpowiedniego poziomu wapnia we krwi
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni
- wspiera układ sercowo-naczyniowy
- zapobiega rozwojowi cukrzycy
- stabilizuje ciśnienie krwi
- bierze udział w procesie podziału komórek.
Coraz częściej podkreśla się także istotną rolę witaminy D w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ma ona zdolność pobudzania procesów immunologicznych, co przyczynia się do wzmacniania odporności. Prawidłowy poziom witaminy D w krwi wspiera organizm z walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.
Witamina D przyczynia się także do wyciszania stanów zapalnych w organizmie. Chroni organizm przed rozwojem przewlekłych procesów zapalnych oraz przed chorobami wynikającymi z autoagresji.
Witamina D w diecie – jak dostarczać ją z pożywieniem?
By uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę D w organizmie, warto włączyć do diety produkty bogate w tę substancję. Należą do nich:
- ryby morskie (śledź, makrela, dorsz, węgorz, sardynki, halibut)
- żółtka jaj
- mleko i produkty mlecznie (nie odtłuszczonych)
- olej z wątroby ryb
- masło
- sery typu: edam, cheddar, parmezan, camembert.
Produkty te, choć obecne w diecie większości osób, nie są w stanie zaspokoić dobowego zapotrzebowania na witaminę D. Nawet zdrowa, zróżnicowana i zbilansowana dieta nie jest w stanie dostarczyć wystarczającej ilości tej substancji.
Pokrycie pełnego zapotrzebowania na witaminę D wyłącznie z pożywieniem, przy niewielkim udziale syntezy skórnej, nadal jest bardzo trudne. To dlatego zaleca się suplementację witaminy D3 w postaci preparatów dostępnych w aptece. Przed stosowaniem tego rodzaju preparatów warto wykonać badania laboratoryjne, które pozwolą dobrać poziom tej substancji w organizmie. Ocena poziomu niedoboru witaminy D pozwala dobrać odpowiednią dawkę preparatu, indywidualnie dopasowaną do potrzeb konkretnej osoby.
Preparaty z witaminą D – dzienne zapotrzebowanie – zalecane dawki
W związku z niewystarczającą podażą witaminy D w diecie oraz słabą syntezą skórną, w naszym kraju zaleca się suplementację tej substancji przez część lub cały rok. Na podstawie badań laboratoryjnych lekarz dobiera odpowiedni poziom dziennej dawki.
W działaniach profilaktycznych zaleca się stosowanie następujących dawek witaminy D:
- dorośli w wieku od 18. r.ż. do 65. r.ż. o prawidłowym BMI – zalecane dawki są od 800 do 2000 j.m. / dobę w okresie od września do kwietnia; suplementację należy stosować przez cały rok, jeśli synteza skórna jest niewystarczająca (np. wynika ze zbyt niskiej ekspozycji na słońce czy ze stosowania filtrów przeciwsłonecznych)
- dorośli z BMI powyżej 30 – dobowe zalecane dawkowanie wynosi od 1600 do 4000 j.m. na dobę, stosuje się przed cały rok
- seniorzy powyżej 65. r.ż. – w zależności od poziomu witaminy D we krwi zalecane dawki wahają się od 800 do 2000 j.m., stosowane przez cały rok.
Stosując kilka preparatów witaminowych należy zwrócić uwagę na dawki witaminy D w każdym z preparatów. To ważne, by zapobiec przedawkowaniu witaminy D. Zawartość tej substancji w preparatach złożonych lub w tranie jest zazwyczaj niewystarczająca do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania.