Okres jesienno-zimowy to czas zwiększonego zachorowania na grypę i przeziębienie. Zmienna pogoda, mniej słońca, zmiana diety, mniejsza aktywność fizyczna – te wszystkie czynniki powodują obniżenie odporności. To okres, kiedy powinniśmy szczególnie zadbać o zdrowie całej rodziny. Jak bronić się przed infekcjami? Podpowiadamy.
Jesienią i zimą łatwiej złapać infekcję, szczególnie wirusową. Mniej ruszamy się na świeżym powietrzu, a w diecie jest coraz mniej świeżych owoców i warzyw dostarczających wartościowych składników dla prawidłowego działania układu immunologicznego. Coraz krótsze dni skutkują nie tylko spadkiem samopoczucia fizycznego i psychicznego, ale powodują także ograniczenie naturalnej produkcji skórnej witaminy D, tak ważnej dla budowania odporności.
Sprawnie działający układ immunologiczny to nasz najważniejszy sojusznik w walce z wirusami i bakteriami. Aby jednak mógł stanąć na wysokości zadania, powinniśmy regularnie na co dzień wspierać jego działanie.
Jak wzmocnić odporność w okresie jesienno-zimowym?
Na kondycję układu odpornościowego mamy istotny wpływ. Silny naturalny system obronny organizmu jest w stanie sprawnie poradzić sobie z wirusami i bakteriami, na które jesteśmy narażeni na co dzień. Pozwala to uniknąć incydentalnych i nawracających zakażeń poprzez wzmocnienie czynnej i biernej odpowiedzi immunologicznej organizmu.
1) Ruch, najlepiej na świeżym powietrzu
Popularne hartowanie organizmu nie musi wiązać się od razu z morsowaniem. Każda forma aktywności fizycznej, najlepiej na zewnątrz, przyczynia się do dotlenienia i wzmocnienia organizmu. Regularne bieganie, spacery, basen czy jazda na rowerze pobudzają układ krążenia, wzmacniają układ mięśniowo-kostny i powodują produkcję endorfin (tzw. „hormonów szczęścia”). Co więcej, aktywność fizyczna jest ważna także dla kondycji psychicznej, bowiem pomaga rozładować stres i wyciszyć się.
2) Zdrowy i relaksujący sen
Organizm potrzebuje czasu i odpowiednich warunków na regenerację. Dbanie o prawidłową higienę snu oraz odpowiednią jego długość pozwala odzyskać siły witalne. Wypoczęty i odprężony organizm sprawnie radzi sobie z potencjalnymi infekcjami. Zadbajmy zatem o wygodne łóżko, dobrze wywietrzoną i zaciemnioną sypialnię, ciszę i regularne godziny snu.
3) Dieta
Jesienią i zimą mamy mniejszy dostęp do świeżych owoców i warzyw, które są źródłem wartościowych składników (witamin, minerałów, antyoksydantów, wyciągów roślinnych o właściwościach biostymulujących). Przez to w naturalny sposób spada ich zawartość w naszym codziennym jadłospisie. Ważne dla odporności są witaminy: A, C, E i D oraz te z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, cynk, miedź i selen.
Starajmy się stosować dietę urozmaiconą, bogatą w owoce i warzywa, pełne ziarno i zdrowe tłuszcze (np. ryby morskie bogate w kwasy omega-3). Do jadłospisu warto włączyć żywność o właściwościach probiotycznych, taką jak: kiszonki (np. kapustę i ogórki kiszone), naturalne zakwasy (np. buraczany), naturalne jogurty i inne fermentowane napoje mleczne. Dlaczego to takie ważne? Bowiem niektóre komórki układu odpornościowego dojrzewają właśnie w jelitach, a naturalnie bytująca tam flora bakteryjna jest ważną bariera ochronną przed patogenami.
4) Nawadnianie
Lepiej nawodniony organizm to rozpędzony metabolizm i sprawne usuwanie toksyn i zbędnych produktów przemian wewnątrzustrojowych. Także w okresie jesienno-zimowym warto zadbać o picie odpowiedniej ilości wody i zdrowych płynów, takich jak: świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne czy herbaty ziołowe.
5) Preparaty wspierające odporność
Substancje wspierające odporność warto przyjmować w codziennych posiłkach. Jeśli jednak z różnych powodów nie jesteśmy w stanie ich dostarczyć, można sięgnąć po preparaty na wzmocnienie odporności dla całej rodziny, najlepiej te oparte na naturalnych wyciągach roślinnych i ziołowych. Jakie preparaty wzmocnią naturalne siły obronne organizmu?
Witamina D – pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, wchłanianiu wapnia i fosforu. Bierze także udział w procesie podziału komórek oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. W Polsce zalecana jest suplementacja witaminy D w okresie od jesieni do wiosny wynikająca ze zmniejszonej ilości słońca, a tym samym – ze zbyt niskiego poziomu syntezy skórnej tej substancji. Dostępna jest w wielu postaciach, m.in. w formie kapsułek, tabletek lub innowacyjnej Witaminy D3 w formie kapsułek do żucia które ułatwiają suplementację witaminy D także osobom, które mają problem z połykaniem.
Kwasy omega – do naturalnych źródeł tych substancji należy ryby morskie, trany, oleje tłoczone na zimno (m.in. lniany i rzepakowy), orzechy i migdały. Można także sięgnąć po oleje i trany do picia i w kapsułkach.
6) Mniej stresu
Przewlekłe zmęczenie i stres osłabiają organizm. Problemy w życiu zawodowym, trudne relacje z bliskimi, kłopoty finansowe, nadmiar obowiązków – to tylko niektóre z trudności, z jakimi każdy z nas musi zmierzyć się na co dzień. Warto sobie uświadomić, że nie unikniemy ich, w życiu każdego człowieka pojawiają się trudne chwile. Choć to trudne, starajmy się patrzeć na problemy z dystansem i znaleźć swój własny sposób na odstresowanie. U jednych sprawdzają się intensywne ćwiczenia, inni wolą spacery lub medytację. Ważne, by naleźć własną drogę do redukcji stresu.