Aronia i jej przetwory stanowią silny oręż w walce z chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak miażdżyca i nowotwory. Owoce aronii są bogate w bioaktywne związki roślinne i witaminy o korzystnym wpływie na zdrowie. Jakie właściwości ma aronia? Czy może być stosowana aronia u dzieci? Jak i do czego wykorzystuje się jej sok?
Aronia czarnoowocowa (łac. Aronia melanocarpa) to krzew pochodzący z Ameryki Północnej, który świetnie się zadomowił w naszym klimacie. Rośliny aronii do tego stopnia dobrze czują się w Polsce, że nasz kraj stał się potentatem w uprawie tych krzewów, a surowiec z nich pozyskiwany ma wysoką jakość i jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce i farmacji, przede wszystkim do produkcji suplementów i kosmetyków przeciwstarzeniowych, wzmacniających wzrok i odporność.
Ciemnogranatowe owoce aronii zbiera się wczesną jesienią. Można je jeść na surowo, choć nie każdemu odpowiada ich smak. Owoce najczęściej przetwarza się na sok, konfitury oraz nalewkę. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych owoców aronii lub ich przetworów, warto sięgnąć po suplementy diety zawierające ekstrakt z tych owoców.
Aronia – właściwości
Aronia jest ceniona przede wszystkim za bogactwo związków czynnych o właściwościach przeciwutleniaczy. Wśród bioflawonoidów zawartych w aronii najcenniejsze są antocyjany, flowonoidy (w tym kwercetyna i rutyna), katechiny i leukocyjany. Pełnią one wiele funkcji, np. jako barwniki, które nadają owocom głęboki granatowy kolor. Ale w lecznictwie ważniejsza jest inna rola bioflawonoidów – to substancje, które aktywnie zwalczają w organizmie wolne rodniki. Aronia to także bogactwo witamin, takich jak: B2, B3, B9 (kwas foliowy), C i E. Wszystkie te substancje mają silne właściwości przeciwutleniające, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i wspomagają naturalne siły obronne organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Działając w ten sposób, opóźniają procesy starzenia się i stymulują procesy naprawcze w komórkach.
Oprócz bioflawonoidów, owoce aronii to bogate źródło witamin (A, E, C, K i z grupy B) oraz cennych mikro- i makroelementów, w tym: wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu, sodu czy cynku. Składniki te wspierają wiele procesów w organizmie, stymulują odporność i wspierają prawidłowe widzenie, także u dzieci.
W soku z aronii zawarte są także substancje korzystnie wpływające na kondycję naczyń krwionośnych. Rutyna i antocyjany uelastyczniają naczynia krwionośne, wzmacniają je, uszczelniają i regulują przepuszczalność. Sok z aronii pomaga nie tylko obniżać ciśnienie tętnicze krwi, ale także korzystnie wpływa na naczynia włosowate oka. Z tego względu aronia jest polecana do stosowania w profilaktyce chorób oczu, takich jak: zaćma, jaskra czy AMD (ang. age-related macular degeneration), czyli przy zwyrodnieniu plamki żółtej.
Owoce aronii – zastosowanie
Surowe owoce aronii nie każdemu smakują, jednak jest wiele sposobów na ich przetworzenie. Dużą popularnością cieszą się suszone owoce aronii, które świetnie nadają się jako składnik herbat ziołowych) lub owocowych. Owoce przetwarza się na dżemy, konfitury do mięs, galaretki, nalewki lub – najczęściej – na sok.
Po sok z aronii warto sięgać przez cały rok. W formie koncentratu jest dostępny w sklepach medycznych i zielarskich. Po rozcieńczeniu z wodą warto go pić codziennie, można także podawać dzieciom. Wyciąg z aronii jest wykorzystywany także jako składnik suplementów diety, które wspomagają naturalne siły organizmu i odporność, prawidłowe widzenie i procesy naprawcze w komórkach.
Sok z aronii jest także składnikiem suplementów dla dzieci stymulujących odporność. Warto go łączyć z innym naturalnymi ekstraktami np. z bzu czarnego. Aronia żel Junior to suplement diety dla dzieci powstały przez połączenie soku z aronii, wyciągu z owoców bzu czarnego i cynku. Preparat, w formie atrakcyjnego dla dzieci żelu, nie zawiera cukru, a słodki smak zawdzięcza dodatkowi wyciągu ze stewii. To suplement z aronią dla dzieci firmy Herbapol Poznań bez dodatku aromatów i sztucznych barwników. Składniki preparatu Aronia żel Junior mają nie tylko korzystny wpływ na odporność i pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, ale wspierają także organizm podczas nieżytów górnych dróg oddechowych.
Aronia – ciekawostka:
Świeże owoce aronii są cierpkie, stąd wiele osób rezygnuje z ich jedzenia na surowo. Aby pozbyć się tej cierpkości, należy je przemrozić w zamrażalniku przez minimum 2 doby. Zabieg ten wyczuwalnie poprawia ich smak.