Czosnek zawiera szeroki wachlarz właściwości leczniczych. Dlatego powinien być dostarczany organizmowi regularnie, a w przypadku większego zapotrzebowania nawet w postaci preparatów leczniczych.
Czosnek – rodzina cebuli
Nie tylko powszechnie rozpoznawalny (dla niektórych odstraszający) zapach czosnku i cebuli łączy te dwa produkty spożywcze. Pochodzą one bowiem z jednej rodziny (cebula z łac. Allium cepa i czosnek z łac. Allium sativum). To właśnie charakterystyczny smak czosnku i cebuli umożliwia łączne ich stosowanie w przygotowywaniu posiłków.
Czosnek jest rośliną uprawną znaną od wieków. Za miejsce jego pochodzenia uznaje się kontynent azjatycki. Obecnie jest uprawiany na każdym kontynencie, natomiast w naturalny sposób występuje praktycznie na całej półkuli północnej. W języku potocznym, mówiąc o czosnku mamy na myśli czosnek pospolity (Allium sativum). Warto jednakże zwrócić uwagę na fakt, że obecnie wyróżnia się około 700 gatunków czosnku.
Czy wiesz, że…?
Wzmianki o zastosowaniu czosnku można odszukać między innymi w Biblii. Wówczas wykorzystywano go głównie jako środek zapobiegający ekspansji pasożytów, wzmacniający odporność i ułatwiający trawienie. W starożytnej Grecji natomiast czosnek był używany jako forma pokarmu dla bogów. Potem jako środek leczniczy wszelkich zastosowań. W kulturze indyjskiej czosnek był i wciąż pozostaje symbolem ochrony przed złem.
Zawartość substancji o korzystnych właściwościach w czosnku
Czosnek posiada skład bardzo wartościowy pod kątem medycznym. W każdym ząbku czosnku znajdują się związki takie jak:
- błonnik,
- cukry,
- alliina (organiczy związek siarki),
- skordynina (organiczy związek siarki),
- olejki eteryczne,
- flawonoidy,
- flawony,
- związki śluzowe,
- witaminy, głównie z grupy B oraz witaminę C,
- składniki mineralne (selen, fosfor, wapń, żelazo, magnez).
Smak i zapach czosnku
Dlaczego czosnek nieprzyjemnie pachnie? Przede wszystkim dlatego, że zawiera lotne związki siarki (lotne, czyli nadające zapach powietrzu). Siarka, jak doskonale wiadomo nie jest kojarzona z miłym zapachem (zwykle jej zapach określa się mianem „zgniłego jaja”). W przypadku czosnku nie stosuje się takiego określa, ponieważ charakteryzuje się on swoistym zapachem, jak już wspomniano, często uznawanym za odstraszający. Kolejnym elementem wpływającym na charakterystyczną woń czosnku, jest efekt enzymatycznego rozpadu związku zawartego w czosnku (alliiny). Do tego zjawiska dochodzi w trakcie rozgniatania, rozcinania i wyciskania czosnku. Pamiętajmy, że nie każdy jest zwolennikiem smaku czosnku, ale równocześnie wiele osób za nim przepada. Intensywność smaku i zapachu, wpływa niekorzystnie na późniejszy zapach z ust, a także zapach potu. Z tego też powodu niekiedy odmawiamy sobie przyjemności w postaci potraw doprawianych czosnkiem, ale na szczęście istnieją na ten problem rozwiązania. Aby temu zaradzić, po spożyciu potrawy zawierającej czosnek, można rzuć liść mięty lub gumę miętową. W kwestii zapachu skóry pozostaje dodatkowy wydatek na perfumy, balsamy i dezodoranty do ciała. Najprościej jednak jest przyjmować preparaty z wyciągiem z czosnku np. ALLIOFIL, w przypadku których efekt nieprzyjemnego zapachu z ust, a także zapachu skóry jest zdecydowanie mniej
Działanie terapeutyczne czosnku
1. Wpływ na odporność organizmu
Najbardziej znanym działaniem czosnku jest pozytywny wpływ na odporność organizmu. Czosnek posiada miano „naturalnego antybiotyku”. Zawdzięcza je właśnie działaniu bakteriobójczemu (czyli działaniu za jakie odpowiedzialne są antybiotyki) na obszarze układu oddechowego i pokarmowego. Ponadto charakteryzuje się właściwościami grzybobójczymi i przeciwpasożytniczymi. Dodatkowo, dzięki zawartości związków siarki, angażuje białe krwinki do zwiększenia swojej aktywności. Wówczas poprawione zostają funkcje obronne organizmu, ponieważ to właśnie białe krwinki chronią przed szkodliwym wpływem mikroorganizmów chorobotwórczych.
2. Wpływ na poziom cholesterolu we krwi
Cholesterol, a właściwie jego frakcja LDL (tak zwany „zły cholesterol”) może w znaczący sposób zagrażać zdrowiu. Jego wchłanianie wraz z pokarmem jest nieuniknione, ale równocześnie możliwe do regulacji. Wiemy, które produkty są doskonałym źródłem cholesterolu (tłuste mięsa, margaryny, słodycze), a które przyczyniają się do jego obniżenia (warzywa, sterole roślinne). Wiemy również, że smażenie na tłuszczu sprzyja gromadzeniu cholesterolu w naczyniach krwionośnych, a przyrządzanie potraw na parze i bez tłuszczu zapobiega zbędnej podaży tego groźnego składnika.
Czosnek jest także idealnym kompanem w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu. Czosnek nie tylko obniża ilość frakcji „złego cholesterolu”, ale również podwyższa frakcję „dobrego cholesterolu”. Czy faktycznie jest to takie istotne? Oczywiście, że tak. W badaniach laboratoryjnych określa się nie tylko stężenie obydwu frakcji, ale również proporcję jaka między nimi zachodzi. I to właśnie proporcja obu typów cholesterolu informuje o faktycznym zagrożeniu dla zdrowia. Czosnek równocześnie normalizuje poziom trójglicerydów, które podobnie jak cholesterol, mogą utrudniać swobodny przepływ krwi przez naczynia krwionośne (doprowadzając nawet do udarów mózgu, czy zawałów serca).
3. Wpływ na poziom glukozy
Czosnek jest znany ze swoich właściwości hipoglikemizujących, czyli obniżających stężenie glukozy we krwi. Jest to bardzo istotne działanie, biorąc pod uwagę fakt, że cukrzyca stała się chorobą coraz częściej diagnozowaną wśród społeczeństwa.
4. Wpływ na trawienie
Przyjmowanie czosnku w postaci naturalnej, lub w formie preparatów farmaceutycznych np. ALLIOFIL zapewnia pozytywny wpływ na trawienie pokarmów. Czosnek charakteryzuje się bowiem działaniem żółciotwórczym, żółciopędnym, a także rozkurczowym na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego.
5. Wpływ na drogi moczowe
Dzięki właściwościom bakteriobójczym, czosnek może być wykorzystywany w terapii chorób układu moczowego – głównie w infekcjach dróg moczowych.
6. Leczenie owsików
Zdolność wyciągów z czosnku do zwalczania pasożytów jest również wykorzystywana w tradycyjnych metodach leczenia owsików u dzieci.
7. Wpływ na gojenie się ran
Właściwości regeneracyjne naskórka są przypisywane przede wszystkim cebuli. Ale pamiętajmy, że czosnek jest rośliną pochodzącą z tego samego rodzaju, więc również jemu zawdzięczamy pozytywny wpływ na proces gojenia się ran. Stosowanie wyciągów z czosnku na trudno gojące się rany i blizny umożliwia przyspieszenie procesów naprawczych oraz zmniejszenie widoczności blizny.
8. Działanie przeciwnowotworowe
Obecnie coraz częściej opisywane są właściwości przeciwnowotworowe czosnku. Działanie przeciwnowotworowe może być kluczowym, a równocześnie prostym sposobem w walce z tak poważnym zagrożeniem dla zdrowia, jakim są nowotwory.
9. Wpływ na ciśnienie tętnicze krwi
Dodatkowym atutem czosnku jest zdolność obniżania ciśnienia tętniczego krwi.
Kto powinien przyjmować czosnek?
Czosnek może być traktowany jako forma profilaktyki miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, a także jako wsparcie we właściwym funkcjonowaniu układu odpornościowego, w procesach regeneracyjnych skóry, w dolegliwościach układu trawienia, czy układu moczowego. Wydaje się zatem, że wobec tak licznych korzystnych właściwości czosnku, każdy powinien wprowadzić go do codziennej diety (w formie naturalnej, lub w postaci preparatów dostępnych w aptekach – np. ALLIOFIL).
Alliofil – lek zawierający czosnek
Ważne jest to, że ALLIOFIL występuje w postaci tabletek dojelitowych powleczonych specjalną otoczką, która jest oporna na działanie soku żołądkowego, sprawia, że tabletki ulegają rozpadowi i uwalniają lek dopiero w jelicie cienkim. Zapobiega to przede wszystkim przykremu odbijaniu się, tak jak to ma często miejsce po zjedzeniu świeżego czosnku, jak również niepotrzebnemu obciążeniu żołądka. Tabletki ALLIOFIL należy połykać w całości, nie można ich dzielić, czy też rozgryzać, ponieważ zniszczylibyśmy otoczkę leku i substancja czynna uwolniłaby się już w żołądku.
Stosowanie leku Alliofil
Preparat ALLIOFIL stosuje się trzy razy dziennie po 1 tabletce (w profilaktyce górnych dróg oddechowych), lub trzy razy dziennie po 1 do 3 tabletek (wspomagająco w leczeniu łagodnych infekcji górnych dróg oddechowych). Tabletki należy przyjmować po posiłku, bez rozgryzania.