Siedzący tryb życia, praca w domu, mało aktywności fizycznej i dieta uboga w błonnik – to najczęstsze przyczyny zaparć. To problem dotykający osób w każdym wieku, w większości przypadków wynikający z niewłaściwego stylu życia. Jak domowymi sposobami poradzić sobie z przejściowymi zaparciami? Podpowiadamy.
Zatwardzenia określane jako przypadkowe i krótkotrwałe przytrafiają się niemal każdemu z nas. Podróż, nagła zmiana nawyków żywieniowych czy niedostateczna ilość płynów – te czynniki mogą spowodować jednorazowe problemy z prawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego.
Gdy dolegliwość zaczyna się przedłużać do kilku dni i nawraca okresowo, wówczas mówi się o zaparciach krótkotrwałych. Gdy objawy zaczynają pojawiać się z pewną regularnością, warto zwrócić się do lekarza po konsultację i wykonać dodatkowe badania. W takich sytuacjach zaparcia mogą wynikać z nieprawidłowej diety, ale mogą też być związane z poważniejszą chorobą. To ważny sygnał alarmowy, nie należy go lekceważyć.
Czym jest zaparcie?
Najprościej mówiąc, zaparcie pojawia się w sytuacji, kiedy częstość wypróżnień jest mniejsza niż zwykle. Wypróżnienia 2 razy w tygodniu lub rzadziej to już poważny sygnał, że w jelitach dzieje się coś niedobrego. Przy rzadszym oddawaniu stolca jest on twardy, oddawany z wysiłkiem, czasami nawet z bólem. Pojawia się uczucie pełnego i twardego brzucha i niepełnego wypróżnienia. Problem, choć często bagatelizowany, dotyczy aż do trzeciej osoby, częściej kobiet niż mężczyzn.
Motoryka jelit zwalnia z wiekiem. To dlatego wiele starszych osób skarży się na problemy z wypróżnianiem. Ale jak pokazuje praktyka, coraz częściej na zatwardzenia skarżą się osoby w każdym wieku.
Jakie są przyczyny zaparć?
Problemy z regularnym wypróżnianiem mogą wynikać z wielu przyczyn. Większość dolegliwości o charakterze tymczasowym wynika z błędów żywieniowych, najczęstsze przyczyny to m.in.:
- dieta o dużej zawartości węglowodanów prostych i tłuszczów
- posiłki ubogie w błonnik
- mało owoców i warzyw, które są nie tylko źródłem błonnika, ale też witamin i składników mineralnych
- nieregularne posiłki
- spożywanie zbyt późno ostatniego posiłku – treść pokarmowa zalega w jelitach, spowolniona jest perystaltyka
- mała ilość wypijanych zdrowych płynów.
Zaparcia często pojawiają się w podróży, kiedy organizm zmuszony jest zmienić nieco swój metabolizm, ponadto zwykle wiąże się to ze zmianą nawyków żywieniowych i nieco zmodyfikowanym składem posiłków.
Wśród innych przyczyn zatwardzeń krótkotrwałych wymienia się:
- siedzący tryb życia
- mała aktywność fizyczna
- nadużywanie środków przeczyszczających
- przetrzymywanie potrzeby wypróżnienia
- stosowanie niektórych leków.
Edukacja i praca z domu oraz ograniczenie przemieszczania się związane z pandemią koronawirusa i ochroną przed zakażeniem sprawiły, że problem zaparć nawet u młodych osób zaostrzył się. Obfita dieta połączona z małą ilością ruchu sprawiają, że dużym zagrożeniem staje się nadwaga i dolegliwości ze strony układu pokarmowego, w tym zaparcia i niestrawność.
Domowe sposoby na zaparcia – co zrobić, gdy przytrafi nam się zatwardzenie?
Przy incydentalnych dolegliwościach warto w pierwszej kolejności spróbować domowych metod na zaparcia, które w większości przypadków są skuteczne i pozwalają na powrót do zwykłej częstości wypróżnień. Gdyby jednak okazały się nieskuteczne lub objawy nie ustępowały do pewnym czasie, warto skierować swoje kroki do specjalisty i wykonać badania diagnostyczne. To pozwoli mieć pewność, że za przejściowym zaparciem nie kryje się rozwijająca się poważna choroba.
Przy sporadycznie występujących zaparciach warto sięgnąć po preparaty na trawienie oraz po leki na zaparcia dostępne w aptece bez recepty. Alax to ziołowy lek OTC, który zawiera w składzie sproszkowany sok z liści aloesu i wyciąg suchy z kory kruszyny. Obie te substancje czynne zawierają związki antranoidowe o łagodnych właściwościach przeczyszczających. Lek przeznaczony jest do krótkotrwałego stosowania w sporadycznie występujących zaparciach.
Gdy problemy z jelitami i zatwardzenia mają charakter nawracający, wówczas warto zmodyfikować nieco swoje nawyki, aby uniknąć zaparć.
Co pomoże zapobiec zatwierdzeniom?
- Zmiana diety. Uregulowanie pór posiłków, jedzenie mniejszej ilości, ale częściej i o określonych porach, unikanie późnych kolacji i podjadania w nocy – posiłki powinny być lekkostrawne i spożywane o konkretnych porach. Z jadłospisu należy wykluczyć pokarmy ciężkostrawne, bogate w tłuszcze i proste węglowodany. W zamian posiłki warto oprzeć na produktach z pełnego ziarna, warzywach i owocach. By uregulować częstość wypróżnień, dobrze jest przyjmować codziennie naturalne siemię lniane.
- Więcej zdrowych płynów. Woda mineralna niegazowana, świeżo wyciskane soki warzywne, herbaty ziołowe – popijane małymi łykami przez cały dzień znaczącą zmniejszają ryzyko pojawienia się zaparcia. Rozrzedzają i nawadniają treść pokarmową w jelitach, usprawniają przesuwanie się jej i wchłanianie. Ułatwiają też wypróżnianie. Aby rano pobudzić układ pokarmowy do działania warto zaraz po przebudzeniu wypijać szklankę letniej wody z dodatkiem soku z cytryny, kefir, sok z kiszonej kapusty lub napój z miodu zalanego poprzedniego wieczora letnią wodą.
- Regularna aktywność fizyczna. Codzienne dawki ruchu pobudzają metabolizm i usprawniają perystaltykę jelitową. Wystarczy codzienny spacer, jazda na rowerze lub nawet zestaw domowych ćwiczeń by „rozruszać” organizm. Aktywność nie musi być forsująca i intensywna, wystarczy, by angażowała wiele partii mięśni i by wykonywać ją regularnie.
- Uregulowanie trybu życia. Rutyna, brak stresu i codzienny wypoczynek są sprzymierzeńcami prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Warto o nie zadbać, nie tylko w kontekście profilaktyki zaparć.