Nawracające zaparcia to powszechny problem, który szczególnie nasila się w okresie od jesieni do wiosny. Dieta uboga w świeże warzywa, mała aktywność fizyczna i siedzący tryb życia nasilają nieprzyjemne dolegliwości. Jak sobie z nimi radzić, aby uniknąć nieprzyjemnych objawów zaparcia? Jak zapobiegać, by takie sytuacje nie pojawiały się w przyszłości? Przedstawiamy najczęstsze powody zaparć oraz sposoby na łagodne radzenie sobie z nimi.
Choć zaparcia mogą mieć różne przyczyny, to w zdecydowanej większości przypadków zatwardzenia wynikają z prowadzonego trybu życia i określonych nawyków żywieniowych. To tzw. zaparcia idiopatyczne, niezwiązane z żadną chorobą. Ich przyczyny należy doszukiwać się w diecie ubogiej w błonnik, słabym nawodnieniu organizmu i małej aktywności fizycznej. Stres, nowe sytuacje i zmiana otoczenia także wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego, często prowadząc do naprzemiennych zatwardzeń i biegunek.
Zaparcia – kiedy nieregularne wypróżnianie staje się problemem?
Bezpośrednią przyczyną zaparć jest zwolnienie przesuwania się treści i jej zaleganie w jelitach. Im dłużej resztki pokarmowe przebywają w jelitach, tym więcej wody z nich wraca do organizmu. To powoduje, że treści stają się zbite i twarde, a to tylko nasila objawy.
Częstość wypróżnień jest kwestią indywidualną. Dla jednej osoby standardem jest wizyta w toalecie dwa razy dziennie, dla innych raz na dwa dni. I w jednym i w drugim przypadku specjaliści uznaliby rytm wypróżnień za prawidłowy. Pod kątem medycznym problem pojawia się, gdy oddawanie stolca odbywa się rzadziej niż trzy razy w tygodniu i/lub towarzyszą mu dodatkowe nieprzyjemne objawy.
Jakie są objawy zaparcia?
Zatwierdzenie nie jest chorobą, ale stanem o pewnych charakterystycznych objawach. To także ważny sygnał świadczący o kondycji układu pokarmowego. Nawracające i nasilające się zaparcia mogą świadczyć o rozwoju poważnych dolegliwości trawiennych. Nie należy ich lekceważyć i w odpowiednim momencie rozpocząć diagnostykę po konsultacji z lekarzem.
Zatrzymanie treści pokarmowej w jelitach daje takie objawy, jak:
- ból brzucha, który znika po wypróżnieniu
- wzdęty i twardy brzuch, uczucie pełności i dyskomfortu w jamie brzusznej
- trudność z wypróżnianiem, które sprawia ból, a w kale zauważalny jest śluz lub krew
- twardy i zbity stolec
- uczucie niepełnego wypróżnienia, mimo silnego parcia.
Już przy pierwszych objawach warto sięgnąć po domowe sposoby na zatwardzenie. A jeśli problem nasila się lub nawraca – warto na stałe wdrożyć metody zapobiegania zaparciom w przyszłości.
Domowe sposoby – dieta przeciw zaparciom
W zapobieganiu zaparciom i innym problemom trawiennym kluczowe znaczenie ma dieta i codzienne nawyki żywieniowe. By treść pokarmowa sprawnie przechodziła przez jelita, jadłospis powinien zawierać duże ilości błonnika (włókna) pokarmowego. Sporo znajdziemy go w owocach i warzywach oraz wielu produktach pochodzenia roślinnego. Błonnik to część pokarmów, która w zdecydowanej większości nie jest trawiona, za to pełni funkcje regulujące i pobudza motorykę jelit. Dzięki temu treści nie zalegają w przewodzie pokarmowym.
Po jakie pokarmy sięgnąć, aby wzbogacić dietę w błonnik? Warto przede wszystkim włączyć produkty z pełnego ziarna (pieczywo, makarony), brązowy ryż, kasze (jaglana, gryczana), płatki (owsiane, jęczmienne), rośliny strączkowe, owoce suszone (śliwki, morele, rodzynki), siemię lniane.
Zdrowe płyny
Drugim ważnym czynnikiem w profilaktyce przeciw zaparciom jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Zapobiega to zbijaniu się treści pokarmowej i usprawnia jej pasaż w jelitach. Co pić? Przede wszystkim niegazowaną wodę mineralną, soki i smoothies owocowo-warzywne i herbaty ziołowe. Mają dobroczynny wpływ na organizm, nie tylko pod kątem zapobiegania zaparciom.
Dla osób zmagających się z nawracającymi się zaparciami, polecane jest picie codziennie rano na czczo ciepłej wody z cytryną. Uruchamia ona mechanizmy trawienne jeszcze przed pierwszym posiłkiem, stymulując sprawne funkcjonowanie metabolizmu.
Dla prawidłowego funkcjonowania flory bakteryjnej ważne jest dostarczanie dobroczynnych bakterii o właściwościach probiotycznych. Warto stosować probiotyki dostępne w aptece bez recepty lub włączyć do diety kiszonki lub fermentowane napoje mleczne, takie jak: kefiry, jogurty naturalne, zsiadłe mleko.
Regularna aktywność fizyczna zapobiega zastojom w jelitach
Ćwiczenia nie tylko usprawniają procesy trawienie, ale mają też „mechaniczny” wpływ na jelita. Poruszające się ciało i aktywność mięśni masuje jelita, co stymuluje pasaż jelitowy. Przy siedzącym trybie życia przesuwanie się treści w jelitach jest spowolnione i powoduje jej zaleganie. Regularne ćwiczenia stymulują ruchy perystaltyczne jelit, co zapobiega nawracającym zaparciom.
Bieganie, pływanie, spacery, joga, nordic walking, jazda na rowerze – to tylko przykładowe aktywności, które są pomocne w walce z zatwardzeniami. Warto wybierać ćwiczenia dostosowane do stanu zdrowia, kondycji i możliwości organizmu.
Preparaty ziołowe ułatwiające wypróżnienie
Już przy pierwszych objawach warto sięgnąć po zioła, które pomagają łagodnie radzić sobie z zaparciami w warunkach domowych. Roślinne środki przeczyszczające występują zazwyczaj w formie tabletek, kapsułek lub ziół do zaparzania. Ich składniki stymulują motorykę jelit i działają drażniąco na błonę śluzową, co ułatwia wypróżnienie.
Wśród ziół o działaniu przeczyszczającym najczęściej wyróżnia się: senes, kruszynę, rzewień, aloes. Alax jest ziołowym lekiem na zaparcia dostępnym bez recepty w aptekach. Zawiera sproszkowany sok z liści aloesu i wyciąg z kory kruszyny. Alax przeznaczony jest do krótkotrwałego stosowania w sporadycznie pojawiających się zaparciach.