Artykuły

Strona główna » Artykuły » Zioła na trawienie – najlepsze domowe sposoby

Zioła na trawienie – najlepsze domowe sposoby

Pro­ble­my z tra­wie­niem do­ty­czą nie­mal każ­de­go z nas. Nie­któ­rzy bo­ry­ka­ją się z nimi na co dzień, inni od czasu do czasu, np. po ob­fi­tych i cięż­ko­straw­nych świą­tecz­nych po­sił­kach. Zgaga, ból brzu­cha, wzdę­cia, za­par­cia, kolka, od­bi­ja­nie, uczu­cie cięż­ko­ści i peł­no­ści w je­li­tach – te nie­przy­jem­ne ob­ja­wy po­tra­fią na­praw­dę utrud­nić co­dzien­ne funk­cjo­no­wa­nie. Pod­po­wia­da­my, jak sobie z nimi ra­dzić do­mo­wy­mi spo­so­ba­mi. Jakie zioła są dobre na tra­wie­nie?

Tra­wie­nie to skom­pli­ko­wa­ny pro­ces – bie­rze w nim udział nie tylko wiele struk­tur prze­wo­du po­kar­mo­we­go, ale także na­rzą­dy po­ło­żo­ne poza nim, jak: trzust­ka, wą­tro­ba, drogi żół­cio­we z pę­che­rzy­kiem żół­cio­wym. Tra­wie­nie i prze­mia­ny me­ta­bo­licz­ne są do­dat­ko­wo re­gu­lo­wa­ne przez sze­reg hor­mo­nów, en­zy­mów i in­nych sub­stan­cji wspo­ma­ga­ją­cych prze­bieg prze­mia­ny ma­te­rii w ludz­kim or­ga­ni­zmie.

Na pra­wi­dło­we tra­wie­nie wpły­wa wiele czyn­ni­ków, to przede wszyst­kim:

tempo me­ta­bo­li­zmu, czyli szyb­kość prze­mian w or­ga­ni­zmie, za­leż­na w dużej mie­rze od skłon­no­ści dzie­dzicz­nych; dieta, ja­kość żyw­no­ści, skład ja­dło­spi­su, za­war­tość w die­cie pro­duk­tów na­pę­dza­ją­cych me­ta­bo­lizm (np. błon­ni­ka) lub tych utrud­nia­ją­cych tra­wie­nie (m.in. dużo tłusz­czów na­sy­co­nych, wy­so­ko prze­two­rzo­na żyw­ność); płyny, przede wszyst­kim ilość zdro­wych pły­nów (woda, her­ba­ty zio­ło­we, soki owocowo-​warzywne) wy­pi­ja­nych każ­de­go dnia; ak­tyw­ność fi­zycz­na, co­dzien­na dawka ruchu, tryb życia (ak­tyw­ny czy sie­dzą­cy); cho­ro­by to­wa­rzy­szą­ce wpły­wa­ją­ce m.in. na pe­ry­stal­ty­kę je­li­to­wą czy wy­dzie­la­nie żółci i en­zy­mów tra­wien­nych.

Jak po­pra­wić tra­wie­nie? 10 do­mo­wych spo­so­bów na dobry me­ta­bo­lizm!

Spo­ży­waj re­gu­lar­ne po­sił­ki. Spo­ży­waj mniej ob­fi­te po­sił­ki, ale czę­ściej, w re­gu­lar­nych od­stę­pach czasu – opty­mal­nie co 3-4 go­dzi­ny. Or­ga­nizm ła­twiej stra­wi mniej­sze por­cje żyw­no­ści, po­nad­to wy­kształ­ci się w nim tzw. pa­mięć me­ta­bo­licz­na – o okre­ślo­nych go­dzi­nach układ po­kar­mo­wy bę­dzie wy­dzie­lał wię­cej en­zy­mów tra­wien­nych. Jedz nie­wiel­kie por­cje. Częst­sze, a mniej ob­fi­te po­sił­ki to jedno. Jed­nak można jesz­cze w inny spo­sób zmniej­szyć zja­da­ną ilość żyw­no­ści. Nie na­kła­daj na ta­lerz od razu ca­łe­go po­sił­ku (wtedy ra­czej na pewno ją całą zjesz), ale ma­ły­mi por­cja­mi. Skończ po­si­łek, kiedy po­czu­jesz, że głód zo­stał za­spo­ko­jo­ny. Unik­niesz w ten spo­sób prze­je­dze­nia. Gryź i do­kład­nie roz­drab­niaj. Znajdź czas, aby spo­ży­wać po­sił­ki w spo­ko­ju, bez po­śpie­chu. Im le­piej prze­żu­te i roz­drob­nio­ne po­kar­my, tym ła­twiej je potem stra­wić. Zjedz, a potem po­pi­jaj. Spró­buj pić do­pie­ro po skoń­czo­nym po­sił­ku. Jeśli jed­nak mu­sisz pić w trak­cie, pa­mię­taj, aby naj­pierw prze­ły­kać kęsy, a potem do­pie­ro je po­pi­jać. Nigdy nie pij pod­czas prze­żu­wa­nia! Dbaj o dobre na­wod­nie­nie or­ga­ni­zmu. Wy­pi­jaj co­dzien­nie przy­naj­mniej 2 litry zdro­wych pły­nów, w tym: nie­ga­zo­wa­ną wodę, her­ba­ty zio­ło­we, świe­że soki owo­co­we i wa­rzyw­ne, zdro­we zupy, kok­taj­le. Sta­raj się pić ma­ły­mi por­cja­mi, wów­czas płyny zo­sta­ną le­piej wchło­nię­te do or­ga­ni­zmu. Się­gnij po zioła wspo­ma­ga­ją­ce tra­wie­nie. Nie tylko na­wad­nia­ją or­ga­nizm, ale także uspraw­nia­ją pro­ce­sy tra­wien­ne. Jedz pro­duk­ty bo­ga­te w błon­nik. Błon­nik, ina­czej włók­no po­kar­mo­we, pełni bar­dzo ważną rolę w pro­ce­sie prze­su­wa­nia tre­ści po­kar­mo­wej w je­li­tach. Sty­mu­lu­je pe­ry­stal­ty­kę i po­ma­ga usu­wać nie­stra­wio­ne, za­le­ga­ją­ce w je­li­tach reszt­ki. Bo­ga­tym źró­dłem błon­ni­ka są wa­rzy­wa, owoce ze skór­ką, pro­duk­ty z peł­ne­go ziar­na (np. pie­czy­wo ra­zo­we, grube kasze, ra­zo­we ma­ka­ro­ny), musli, płat­ki owsia­ne. Po­kar­my z dużą za­war­to­ścią błon­ni­ka po­ma­ga­ją unik­nąć za­parć i prze­peł­nie­nia prze­wo­du po­kar­mo­we­go. Za­dbaj o pro­bio­ty­ki w co­dzien­nym ja­dło­spi­sie. Pro­bio­ty­ki to pro­duk­ty (np. jo­gurt na­tu­ral­ny, ma­ślan­ka, kefir, ki­szon­ki), które mają ko­rzyst­ny wpływ na florę je­li­to­wą, przez co nie tylko po­pra­wia­ją tra­wie­nie i wchła­nia­nie skład­ni­ków od­żyw­czych, ale też wzmac­nia­ją od­por­ność po­przez ha­mo­wa­nie roz­wo­ju bak­te­rii cho­ro­bo­twór­czych w je­li­tach. Pa­mię­taj: ruch jest dobry na tra­wie­nie. Nie­mal każda ak­tyw­ność fi­zycz­na po­zy­tyw­nie wpły­wa na me­ta­bo­lizm, aby jed­nak bar­dziej „roz­ru­szać” je­li­ta warto po­sta­wić na ćwi­cze­nia roz­cią­ga­ją­ce, jogę, brzusz­ki, skło­ny, przy­sia­dy. Słu­chaj swo­ich jelit. Nie po­wstrzy­muj od­ru­chu wy­próż­nie­nia, po­nie­waż może on za­nik­nąć. Przy twar­dym i bo­lą­cym brzu­chu się­gnij po her­ba­ty prze­czysz­cza­ją­ce, przy wzdę­ciach – pomóż od­pro­wa­dzić gazy z jelit. Pod­czas uczu­cia prze­peł­nie­nia, spró­buj mniej jeść przez kilka dni lub oczy­ścić or­ga­nizm z nad­mia­ru resz­tek po­kar­mo­wych. Tego ro­dza­ju pro­ble­my zda­rza­ją się każ­de­mu, trze­ba jed­nak od­po­wied­nio szyb­ko na nie re­ago­wać, aby nie do­pu­ścić do roz­wo­ju po­waż­niej­szych scho­rzeń.

Zobacz również: suplementy na trawienie i wątrobę

Jakie zioła na tra­wie­nie?

Her­ba­ty zio­ło­we to na­tu­ral­ny i zdro­wy spo­sób na po­pra­wę tra­wie­nia i pro­ce­sów me­ta­bo­licz­nych w or­ga­ni­zmie. Oto naj­po­pu­lar­niej­sze zioła na tra­wie­nie i dobrą pracę ukła­du po­kar­mo­we­go:

  • mięta pie­przo­wa – her­ba­ta zio­ło­wa z mięty re­gu­lu­je wy­dzie­la­nie soku żo­łąd­ko­we­go, sty­mu­lu­je pro­duk­cję i wy­dzie­la­nie żółci, po­pra­wia ruchy jelit, ma dzia­ła­nie wia­tro­pęd­ne,
  • me­li­sa – ma dzia­ła­nie re­lak­su­ją­ce i re­gu­lu­ją­ce pracę ukła­du po­kar­mo­we­go, zwięk­sza wy­dzie­la­nie soku żo­łąd­ko­we­go,
  • mni­szek le­kar­ski – wspo­ma­ga pracę wą­tro­by i oczysz­cza or­ga­nizm z tok­syn,
  • koper wło­ski – zmniej­sza uczu­cie peł­no­ści, po­ma­ga za­po­bie­gać wzdę­ciom,
  • dziu­ra­wiec – re­gu­lu­je pracę ukła­du po­kar­mo­we­go, wspo­ma­ga pro­duk­cję i wy­dzie­la­nie żółci,
  • ru­mia­nek – re­gu­lu­je pracę jelit, po­bu­dza wy­dzie­la­nie żółci, ko­rzyst­nie wpły­wa na ape­tyt, za­po­bie­ga nad­mier­nej fer­men­ta­cji w je­li­tach, uczu­ciu peł­no­ści i wzdę­ciom,
  • senes – zioło o dzia­ła­niu prze­czysz­cza­ją­cym, do krót­ko­trwa­łe­go sto­so­wa­nia przy za­par­ciach zwią­za­nych z nie­pra­wi­dło­wym od­ży­wia­niem,
  • aloes – ma dzia­ła­nie prze­czysz­cza­ją­ce, sty­mu­lu­je wy­dzie­la­nie żółci,
  • ostro­pest pla­mi­sty – re­ge­ne­ru­je i dzia­ła po­zy­tyw­nie na pracę wą­tro­by, wspie­ra pro­duk­cję żółci i po­pra­wia tra­wie­nie.

Warto sto­so­wać także mie­szan­ki zio­ło­we do za­pa­rza­nia na tra­wie­nie, np. Alax fix z se­ne­sem i ko­prem, które dzia­ła­ją wie­lo­kie­run­ko­wo na pracę ukła­du po­kar­mo­we­go.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ARTICLES

Przeczytaj także

Cholesterol and digestion

Liver and immunity

The liver performs many functions in the human body. It aids digestion, detoxifies, produces bile, and is involved in carbohydrate

DISCOVER

Our brands