Werbena i trawa cytrynowa – choć to rośliny jeszcze do niedawna egzotyczne w naszym kraju, stają się coraz popularniejsze. I to nie tylko ze względu na swój orzeźwiający cytrynowy aromat, ale przede wszystkim – dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym. Jakie właściwości mają te rośliny? W jaki sposób się je wykorzystuje? Jak werbena i trawa cytrynowa wpływają na poprawę odporności. Jak je wykorzystać dla wzmocnienia organizmu? Podpowiadamy.
Od lat znane i stosowane w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym, coraz częściej wykorzystywane także jako aromatyczny składnik potraw. Co więcej, trawa cytrynowa i werbena coraz większą popularnością cieszą się także ze względu na bogactwo składników mających pozytywny wpływ na zdrowie. Stosowane już nie tylko w formie naparów i herbat ziołowych, ale także jako składnik preparatów na poprawę odporności, wzmocnienie organizmu i jego naturalnych sił witalnych.
Trawa cytrynowa – jakie ma właściwości?
Trawa cytrynowa (inaczej znana także jako palczatka cytrynowa lub cytronela) to niewielka roślina, która już od wieków znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej w Azji i w Ameryce Południowej. Za właściwości lecznicze tej rośliny odpowiada głównie zawarty w niej olejek lemongrasowy. Składniki zawarte w trawie cytrynowej mają szerokie działanie. Roślina ta wykorzystywana była jako środek przeciwkaszlowy, rozkurczowy, na bóle głowy, do leczenia niestrawności i braku apetytu.
Trawa cytrynowa to także bogate źródło witamin i minerałów, potrzebnych w procesach metabolicznych, produkcji i dystrybucji energii oraz dla pracy mięśni. Roślina ta zawiera m.in.: witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, sód i potas.
W Ameryce Południowej trawa cytrynowa jest dodawana do naparu otrzymywanego z yerba mate. Nadaje mu orzeźwiającego i lekko cytrynowego posmaku. Jednak nie tylko o aromat tu chodzi. Yerba mate to pobudzający napar, coraz popularniejszy także poza Ameryką Południową, o właściwościach podobnych do kawy. Dodatek trawy cytrynowej dodatkowo poprawia witalność, rozjaśnia umysł i poprawia koncentrację. Badania naukowe potwierdzają korzystny wpływ trawy cytrynowej na poziom glukozy i cholesterolu we krwi, co pomaga wyregulować metabolizm.
Trawa cytrynowa to częsty dodatek do potraw w kuchniach wschodnich. Ze względu na swój unikalny aromat nadaje specyficznego posmaku potrawom. Ale nie tylko. Oprócz tego rozgrzewa i dodaje energii. Spożywa się ją na surowo, suszoną lub mrożoną. W przemyśle zielarskim i farmaceutycznym wyciąg z trawy cytrynowej stosuje się jako składniki preparatów na wzmocnienie organizmu, dodających energii i poprawiających witalność. Także dla sportowców. Choć w polskiej kuchni wciąż rzadko się ją spotyka, to jednak zyskuje na popularności ze względu na swoje walory prozdrowotne i smakowe.
Ciekawostka:
Trawa cytrynowa to nie tylko składnik potraw, naparów i herbat ziołowych. Stosuje się ją także:
- do odświeżania zapachu z ust,
- wcierając w skórę: odświeża i nadaje skórze przyjemny i energetyzujący zapach,
- stosowana w formie kosmetyków lub preparatów na skórę, zmniejsza wydzielanie łoju, dlatego kosmetyki z werbeną cytrynową są polecane osobom ze skórą tłustą lub szamponów do włosów przetłuszczających się.
Werbena cytrynowa – zastosowanie
Werbena cytrynowa (nazywana także lippią trójlistną) naturalnie występuje w obu Amerykach i w Europie. Łatwo ją poznać po charakterystycznym układzie liści i intensywnym cytrynowym zapachu. Od wielu lat ceniona jest za swoje właściwości prozdrowotne, ze względu na orzeźwiający aromat jest stosowana także w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym.
Ma właściwości nieco zbliżone do trawy cytrynowej, jednak dodatkowo działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Odpręża, ma właściwości relaksujące, łagodzi migreny i nerwobóle, usprawnia trawienie. Stosowana także jako remedium na stres, uspokaja oraz ułatwia zasypianie. Liście werbeny cytrynowej do zaparzania warto stosować jako sposób na wzmocnienie odporności, nie tylko w stanach osłabienia organizmu. Wzmacnia i dodaje energii.
Werbena cytrynowa na odporność
Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbólowe i przeciwbakteryjne, preparaty na bazie wyciągów z werbeny działają pozytywnie na układ immunologiczny. Warto je stosować przez cały rok, by wzmocnić odporność. Jednak szczególnie polecane są w okresie jesienno-zimowym, w czasie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie.
Składniki w niej zawarte pomagają obniżyć gorączkę, łagodzą kaszel, a według najnowszych badań – są nawet w stanie zahamować rozwój gronkowca złocistego. Antyoksydanty zawarte w werbenie cytrynowej nie tylko spowalniają procesy starzenia się komórek (także w przypadku komórek skóry), ale neutralizują także wolne rodniki, co jest jednym z elementów profilaktyki i walki z nowotworami.
Preparaty z werbeną cytrynową są polecane także dla sportowców i osób zmagających się ze stanami zapalnymi stawów. Roślina ta ma właściwości przeciwzapalne, pomaga także w leczeniu i przeciwdziałaniu chorobom z autoagresji.