Artykuły

Strona główna » Artykuły » Dieta i zioła na obniżenie cholesterolu

Dieta i zioła na obniżenie cholesterolu

Głów­nym czyn­ni­kiem ma­ją­cym wpływ na zbyt wy­so­ki po­ziom cho­le­ste­ro­lu we krwi, w tym jego „złej” frak­cji LDL, jest nie­wła­ści­wa dieta. Jak w takim razie na­le­ży zmie­nić na­wy­ki ży­wie­nio­we i co włą­czyć do ja­dło­spi­su, by utrzy­mać cho­le­ste­rol w nor­mie? Jak ob­ni­żyć po­ziom cho­le­ste­ro­lu w na­tu­ral­ny spo­sób? Jakie zioła na ob­ni­że­nie cho­le­ste­ro­lu? Pod­po­wia­da­my.

Pod­wyż­szo­ny po­ziom cho­le­ste­ro­lu we krwi to ważny sy­gnał ostrze­gaw­czy. Utrzy­mu­ją­cy się przez dłuż­szy czas sprzy­ja roz­wo­jo­wi wielu groź­nych cho­rób, szcze­gól­nie tych zwią­za­nych z ser­cem i ukła­dem krą­że­nia. Dla­te­go warto jak naj­szyb­ciej wdro­żyć dzia­ła­nia pro­fi­lak­tycz­ne, które po­mo­gą ob­ni­żyć i na stałe za­cho­wać cho­le­ste­rol na wła­ści­wym po­zio­mie. Sku­tecz­nym spo­so­bem na ob­ni­że­nie cho­le­ste­ro­lu jest wdro­że­nie od­po­wied­nich na­wy­ków ży­wie­nio­wych. Ja­kich? Co jeść, aby utrzy­mać pra­wi­dło­wy po­ziom cho­le­ste­ro­lu? Co wy­eli­mi­no­wać z diety?

Co wy­eli­mi­no­wać z diety, aby ob­ni­żyć cho­le­ste­rol?

Trze­ba ogra­ni­czyć spo­ży­cie lub cał­kiem usu­nąć z ja­dło­spi­su takie pro­duk­ty, jak:

  • czer­wo­ne mięso wo­ło­we i wie­przo­we, tłu­ste wę­dli­ny (bo­czek, sa­la­mi), po­dro­by i tłu­ste prze­two­ry (pa­rów­ki, sma­lec), sło­ni­na – le­piej za­stą­pić je chu­dym mię­sem (np. dro­bio­wym bez skóry),
  • peł­no­tłu­ste mleko i jego prze­two­ry: śmie­ta­na, masło, sery żółte, sery to­pio­ne, peł­no­tłu­sty twa­róg – le­piej się­gnąć po biały chudy twa­róg i mar­ga­ry­ny ro­ślin­ne,
  • jajka – ich spo­ży­cie ogra­ni­czyć do 2-3 sztuk ty­go­dnio­wo (przy czym wska­za­nie to do­ty­czy żół­tek, nie ma ogra­ni­czeń jeśli cho­dzi o spo­ży­cie biał­ka),
  • pie­czy­wo z bia­łej mąki warto za­mie­nić na pro­duk­ty peł­no­ziar­ni­ste,
  • żyw­ność typu fast-​food, prze­ką­ski (np. chip­sy),
  • cia­sta i ciast­ka (her­bat­ni­ki, cia­sta z kre­mem), chał­wa.

Co jeść, aby ob­ni­żyć cho­le­ste­rol?

Dieta na ob­ni­że­nie cho­le­ste­ro­lu po­win­na z jed­nej stro­ny sku­piać się na ogra­ni­cze­niu pro­duk­tów bo­ga­tych w tę sub­stan­cję, a z dru­giej – na zwięk­sze­niu spo­ży­cia żyw­no­ści, która po­mo­że pod­wyż­szyć frak­cję „do­bre­go” cho­le­ste­ro­lu HDL.

Dieta an­ty­cho­le­ste­ro­lo­wa ma skład zbli­żo­ny do diety śród­ziem­no­mor­skiej, za­kła­da spo­ży­cie dużej ilo­ści owo­ców, wa­rzyw, ryb i ole­jów ro­ślin­nych. Jakie pro­duk­ty po­mo­gą ob­ni­żyć cho­le­ste­rol?

  • Żyw­ność bo­ga­ta w błon­nik po­kar­mo­wy, ważne, aby była to frak­cja roz­pusz­czal­na błon­ni­ka. Bo­ga­tym jego źró­dłem są: pie­czy­wo z peł­ne­go ziar­na, otrę­by, płat­ki owsia­ne, brą­zo­wy ryż, owoce i wa­rzy­wa (su­ro­we, ze skór­ką). Błon­nik ogra­ni­cza wchła­nia­nie cho­le­ste­ro­lu do krwi, po­nad­to wspie­ra mo­to­ry­kę jelit i po­ma­ga utrzy­mać pra­wi­dło­wą masę ciała.
  • Pro­duk­ty bo­ga­te w nie­na­sy­co­ne kwasy tłusz­czo­we, ze szcze­gól­nym uwzględ­nie­niem kwa­sów omega-​3. Ich bo­ga­tym źró­dłem są tłu­ste ryby mor­skie (łosoś, tuń­czyk, ma­kre­la, ha­li­but, tuń­czyk), oleje ro­ślin­ne (oliwa z oli­wek extra vir­gi­ne) lub trany (naj­le­piej z ryb dor­szo­wa­tych).
  • Orze­chy bo­ga­te w nie­na­sy­co­ne kwasy tłusz­czo­we, bę­dą­ce dobrą al­ter­na­ty­wą dla nie­zdro­wych prze­ką­sek.

Warto zre­zy­gno­wać ze sma­że­nia na tłusz­czu, a za­miast tego chude mięso, ryby i wa­rzy­wa piec, dusić lub gril­lo­wać.

Do­wiedz się wię­cej: Dobry cho­le­ste­rol nie jest zły – fakty i mity

Jakie zioła na ob­ni­że­nie cho­le­ste­ro­lu?

Do walki z wy­so­kim po­zio­mem cho­le­ste­ro­lu (w tym przede wszyst­kim ze „złym” cho­le­ste­ro­lem LDL) można wy­ko­rzy­stać na­tu­ral­ne pre­pa­ra­ty opar­te na zio­łach: her­ba­ty zio­ło­we na cho­le­ste­rol lub zio­ło­we pre­pa­ra­ty w po­sta­ci kap­su­łek lub ta­ble­tek ob­ni­ża­ją­ce po­ziom cho­le­ste­ro­lu. Wśród ziół po­ma­ga­ją­cych zmniej­szyć po­ziom cho­le­ste­ro­lu we krwi za­li­cza się:

Ziele kar­czo­cha zwy­czaj­ne­go – za­war­te w nim sub­stan­cje (po­chod­ne kwasu dwu­ka­wo­wo­chi­no­we­go) po­ma­ga­ją ob­ni­żyć po­ziom cho­le­ste­ro­lu i trój­gli­ce­ry­dów we krwi. Napar przy­go­to­wa­ny z ziela jest gorz­ki, dla­te­go le­piej się­gnąć po wy­god­ne w sto­so­wa­niu kap­suł­ki z wy­cią­giem z ziela kar­czo­cha (np. su­ple­ment diety Kar­czoch zwy­czaj­ny – Tylko Na­tu­ra).

Ko­zie­rad­ka po­spo­li­ta – mąka z na­sion ko­zie­rad­ki ma wy­so­ką sku­tecz­ność w ob­ni­ża­niu po­zio­mu cho­le­ste­ro­lu.

Lu­cer­na siew­na – pro­szek z na­sion lu­cer­ny ma sku­tecz­ne dzia­ła­nie prze­ciw­cho­le­ste­ro­lo­we. To dzię­ki za­war­to­ści sa­po­nin – sub­stan­cji ma­ją­cych zdol­ność łą­cze­nia się z czą­stecz­ka­mi cho­le­ste­ro­lu, co utrud­nia jego wchła­nia­nie w je­li­tach. W ten spo­sób zo­sta­je on usu­nię­ty z or­ga­ni­zmu.

Imbir – ko­rzeń lub kłą­cze im­bi­ru nie tylko sty­mu­lu­ją układ od­por­no­ścio­wy i przy­spie­sza­ją krą­że­nie krwi. Na­lew­ki lub na­pa­ry ze świe­że­go star­te­go im­bi­ru po­ma­ga­ją także w ob­ni­ża­niu po­zio­mu cho­le­ste­ro­lu we krwi.

Ostro­pest pla­mi­sty – łuski na­sion tej ro­śli­ny mają nie tylko ko­rzyst­ny wpływ na pracę i re­ge­ne­ra­cję wą­tro­by. Pre­pa­ra­ty z ostro­pe­stem (np. kap­suł­ki Ostro­pest pla­mi­sty – Tylko Na­tu­ra) mają silne dzia­ła­nie an­ty­ok­sy­da­cyj­ne, uła­twia­ją tra­wie­nie oraz utrzy­ma­nie od­po­wied­nie­go po­zio­mu glu­ko­zy i li­pi­dów we krwi.

Zioła na cho­le­ste­rol warto sto­so­wać po­je­dyn­czo lub jako mie­szan­ki. Do­brym roz­wią­za­niem są pre­pa­ra­ty wie­lo­skład­ni­ko­we łą­czą­ce wy­cią­gi z kar­czo­cha i ostro­pe­stu pla­mi­ste­go (np. su­ple­ment diety Sy­li­ma­rol Cho­le­ste­rol).

Facebook
Twitter
LinkedIn

ARTYKUŁY

Przeczytaj także

Poznaj

Nasze marki