Aronia ceniona jest przede wszystkim za bogactwo związków czynnych o właściwościach przeciwutleniaczy. Wśród bioflawonoidów zawartych w aronii najcenniejsze są antocyjany, flowonoidy (w tym kwercetyna i rutyna), katechiny i leukocyjany. Pełnią one wiele funkcji, np. jako barwniki, które nadają owocom głęboki granatowy kolor. W lecznictwie ważniejsza jest inna rola bioflawonoidów – to substancje, które aktywnie zwalczają w organizmie wolne rodniki. Aronia to także bogactwo witamin, takich jak: B2, B3, B9 (kwas foliowy), C i E. Wszystkie te substancje mają silne właściwości przeciwutleniające, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i wspomagają naturalne siły obronne organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Działając w ten sposób, opóźniają procesy starzenia się i stymulują procesy naprawcze w komórkach. Oprócz bioflawonoidów, owoce aronii to bogate źródło witamin (A, E, C, K i z grupy B) oraz cennych mikro- i makroelementów, w tym: wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu, sodu czy cynku. Składniki te wspierają wiele procesów w organizmie, stymulują odporność i wspierają prawidłowe widzenie, także u dzieci. W soku z aronii zawarte są także substancje korzystnie wpływające na kondycję naczyń krwionośnych. Rutyna i antocyjany uelastyczniają naczynia krwionośne, wzmacniają je, uszczelniają i regulują przepuszczalność. Sok z aronii pomaga nie tylko obniżać ciśnienie tętnicze krwi, ale także korzystnie wpływa na naczynia włosowate oka. Z tego względu aronia jest polecana do stosowania w profilaktyce chorób oczu, takich jak: zaćma, jaskra czy AMD (zwyrodnienie plamki żółtej).