Cytryniec chiński to wieloletnie pnącze należące do rodziny cytryńcowatych. Naturalnie występujące w Chinach, Rosji i Korei. W Polsce spotykany jest głównie jako roślina uprawna. Osiąga do 8–10 metrów długości, a jego charakterystyczne, czerwone owoce dojrzewają późnym latem i zebrane są w grona. Roślina wyróżnia się cytrynowo-korzennym zapachem i intensywnym, kwaśno-gorzkim smakiem.
Surowcem zielarskim są głównie owoce , rzadziej nasiona. Zawierają lignany, flawonoidy, olejek eteryczny, kwasy organiczne i witaminę C. Składniki te odpowiadają za adaptogenne, hepatoprotekcyjne i antyoksydacyjne właściwości rośliny.
Wyciągi z cytryńca chińskiego stosowane są w celu zwiększenia odporności organizmu na stres fizyczny i psychiczny, poprawy funkcji poznawczych, wspomagania koncentracji oraz wspierania funkcji wątroby. Cytryniec wykazuje także działanie immunomodulujące oraz może łagodzić objawy zmęczenia i osłabienia. W tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu uważany jest za środek tonizujący i wzmacniający witalność.
Z uwagi na intensywne działanie biologiczne, preparaty z cytryńcem powinny być stosowane z umiarem. Nie zaleca się ich stosowania wieczorem, gdyż mogą działać pobudzająco.



